ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει συνεδρίασης υπουργικού συμβουλίου με έμφαση στην οικονομική πολιτική.

Μητσοτάκης: Παράταση επιδότησης diesel, κριτική στα νέα κόμματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε παράταση επιδότησης πετρελαίου, ενίσχυση οικογενειών, αλλαγές σε εργασία, αγροτική πολιτική και άσυλο.

Σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δύσκολη διεθνή συγκυρία, επισημαίνοντας πως «οι συνέπειες από την κρίση στο Ιράν εξακολουθούν να σκιάζουν την παγκόσμια οικονομία», προκαλώντας παρατεταμένη αβεβαιότητα. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι «στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ειδικά στην αντιπολίτευση, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι νέα κόμματα «φαίνεται να επαναλαμβάνουν παλιές λογικές», ενώ άλλες πολιτικές δυνάμεις «χάνουν τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία τους».

 Στρέφοντας την προσοχή του στις αποφάσεις του Υπουργικού, έκανε ειδική αναφορά στην ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας ότι «είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία και διεθνή αποδοχή, που βοήθησε την Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη».

Παράταση επιδότησης πετρελαίου και ενίσχυση οικογενειών

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά, ώστε η τιμή του να παραμείνει χαμηλότερη κατά 30 λεπτά σε σχέση με τον Μάρτιο. 

Παράλληλα, υπενθύμισε την εφάπαξ ενίσχυση των οικογενειών ύψους 150 ευρώ ανά παιδί, που θα καταβληθεί στα τέλη Ιουνίου, χωρίς αίτηση και με ευρεία εισοδηματικά κριτήρια, καλύπτοντας πάνω από το 80% των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, προϊόν «μιας συνετής πολιτικής που μεταφράζει το πλεόνασμα της οικονομίας σε μέρισμα προς την κοινωνία».

Νομοσχέδιο για ίση αμοιβή και ένταξη υγειονομικών στα βαρέα

Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. 

Όπως δήλωσε, οι εργοδότες θα υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τις απολαβές κάθε θέσης, ενώ επιχειρήσεις με πάνω από 100 εργαζόμενους θα οφείλουν να καταθέτουν στοιχεία για τυχόν μισθολογικές ανισότητες μεταξύ φύλων.

Παράλληλα, προανήγγειλε την ένταξη νοσηλευτών, οδηγών ασθενοφόρων και εργαζομένων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών.

Αγροτική Πολιτική και επενδύσεις υψηλής αξίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη διαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2028-2034, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί περικοπές πόρων ούτε ανακατανομή που εντείνει ανισότητες. Τόνισε επίσης τη σημασία της απλοποίησης των κανόνων χρηματοδότησης και της ευελιξίας ανά χώρα.

Ανακοίνωσε ακόμη νέο πλαίσιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως η βιομηχανία, η έρευνα, η άμυνα και η υγεία. 

«Θέλουμε επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και μεταφορά τεχνογνωσίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το επενδυτικό κενό με την Ευρώπη έχει ήδη μειωθεί κατά 50%.

Ταμείο Ανάκαμψης και τεχνητή νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα υπουργεία να παρουσιάσουν την πρόοδο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντας την ολοκλήρωσή του «ευκαιρία να αποδειχθεί η αξιοποίηση των πόρων προς όφελος της κοινωνίας». 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νομοθέτηση του AI Act για την τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ καινοτομίας και προστασίας δικαιωμάτων.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει Εθνική Στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη και ανακοίνωσε τα επικείμενα εγκαίνια του νέου υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» στο Λαύριο, που θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Δημοσίου και των ελληνικών startup επιχειρήσεων.

Νομοσχέδιο για το άσυλο

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο, το οποίο προβλέπει ταχύτερη διαδικασία απονομής, επιτάχυνση αποφάσεων απόρριψης και δημιουργία δομών επιστροφής σε τρίτες χώρες (return hubs). Το νέο Σύμφωνο για το άσυλο τίθεται σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Γιατί ο πρωθυπουργός αποφεύγει να ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επέκρινε τον πρωθυπουργό για ωραιοποίηση της κατάστασης με την Τουρκία και τον κάλεσε να εξηγήσει γιατί δεν θέτει θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Από 1η Σεπτεμβρίου οι μειώσεις τιμών - Σαφές μήνυμα για ΑΟΖ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον οδικό χάρτη έως το 2030 στο Υπουργικό, δίνοντας έμφαση στη μείωση του χρέους, ενώ προανήγγειλε εθνική συμφωνία μείωσης τιμών σε τρόφιμα και σχολικά είδη.
Μέγαρο Μαξίμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο Δευτέρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

Με ευρεία θεματολογία, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητώντας για το «Ελλάδα 2.0», την ακρίβεια, τη νέα σχολική χρονιά, τη νησιωτικότητα και τα νέα πλαίσια για τουρισμό και ΑΠΕ.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ώρα για περισσότερη δράση με συλλογικό πολιτικό κέντρο

Μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα μέλη να συνεχίσουν δυναμικά το έργο τους ως τις εκλογές του 2027, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση του κοινού για τοπικά και περιφερειακά έργα.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τιμούμε τους πεσόντες πυροσβέστες, ενισχύουμε την πρόληψη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια τριών πυροσβεστών, τόνισε τη στήριξη της πολιτείας στις οικογένειές τους και αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στις πυρκαγιές της Ισπανίας με αποστολή Canadair.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τιμή στους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε τους πεσόντες πυροσβέστες, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας και τη διαχείριση νερού, μείωση των τροχαίων, θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και έμφαση στην ενεργειακή πρόοδο.