ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βουλή των Ελλήνων

Μ. Συρεγγέλα: Δραματική επιδείνωση στα δικαιώματα γυναικών στο Αφγανιστάν

Η Μαρία Συρεγγέλα υποδέχθηκε στη Βουλή Αφγανές γυναίκες που μεταφέρθηκαν το 2021 στην Ελλάδα, σε συνάντηση στο πλαίσιο έκθεσης για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Η Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτής Δυτικής Αθήνας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Μη Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποδέχθηκε στη Βουλή Αφγανές γυναίκες που είχαν μεταφερθεί με ασφάλεια στην Ελλάδα το 2021. Η μεταφορά τους πραγματοποιήθηκε κατόπιν δικών της ενεργειών, στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της βουλευτού, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Ισότητας και Μη Διακρίσεων και της έκθεσης που ετοιμάζει η Μαρία Συρεγγέλα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μαρτυρίες για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι γυναίκες στη χώρα υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν η πρώην βουλευτής του Αφγανιστάν Homa Ahmadi και οι κόρες της, Elaha και Elhama Hashimi, οι οποίες έφτασαν στην Ελλάδα ως παιδιά και πλέον αποτελούν δυνατές φωνές υπέρ των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών. Παρούσες ήταν ακόμη η Ναντίνα Χριστοπούλου, διευθύντρια του Δικτύου Μεταναστριών «ΜΕΛΙΣΣΑ», καθώς και η Αφγανή ακτιβίστρια Sajia Behgam.

Η επιδείνωση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν

Η Μαρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις των Ταλιμπάν, που ουσιαστικά νομιμοποιούν τον παιδικό και καταναγκαστικό γάμο κοριτσιών. Όπως σημείωσε, «Δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά τη δραματική επιδείνωση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Νέες νομικές διατάξεις θεσμοθετούν τον παιδικό και καταναγκαστικό γάμο, θέτοντας χιλιάδες κορίτσια σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο βίας και κακοποίησης».

Κάλεσμα για διεθνή δράση

Με μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, η βουλευτής τόνισε ότι το Αφγανιστάν δεν πρέπει να φύγει από την παγκόσμια πολιτική ατζέντα. «Οφείλουμε να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και να στηρίζουμε τις αφγανικές οργανώσεις γυναικών, τους δημοσιογράφους, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσοι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, εντός και εκτός της χώρας», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, επεσήμανε πως «οι Αφγανές γυναίκες δεν ζητούν οίκτο. Ζητούν αλληλεγγύη, ορατότητα και δράση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ