ΓΔ: 2572.41 0.52% Τζίρος: 144.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:12:37
σταγόνα νερού κοντινό

Ξεκινά το έργο εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Πεύκων-Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη

Έως τον Σεπτέμβριο 2028 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Πεύκων-Χορτιάτη μήκους 14,5 χλμ, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ. Θα καλύπτει τις ανάγκες έως 40.000 κατοίκων, λόγω αυξημένης ζήτησης νερού.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2028 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Πεύκων και στη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη, συνολικού μήκους 14,5 χιλιομέτρων. Η σύμβαση υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου.

Το έργο, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών ύδρευσης που προκαλεί η πληθυσμιακή ανάπτυξη. Θα παρέχει καθημερινά 20.000 κυβικά μέτρα νερού, εξυπηρετώντας έως και 40.000 κατοίκους, διπλάσιο αριθμό από τον σημερινό.

Ανάγκη για ολιστική διαχείριση του νερού

Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε την ανάγκη για ολιστική διαχείριση των υδάτων, καθώς ο κατακερματισμός σε 735 οργανισμούς ύδρευσης δημιουργεί προβλήματα αποδοτικότητας. «Με το έργο που υπογράφουμε σήμερα εξασφαλίζουμε ότι πολίτες του Δήμου που δεν είχαν απρόσκοπτη ασφαλή πρόσβαση στο νερό, θα αποκτήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι η σταδιακή συνένωση οργανισμών ύδρευσης ξεκινά από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των παλαιών δικτύων, φέρνοντας ως παράδειγμα το Κάτω Νευροκόπι, όπου το 70% του νερού χάνεται.

«Έχουμε ευθύνη να ενώσουμε δυνάμεις και να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακος», είπε, προσθέτοντας πως το νέο δίκτυο θα υδροδοτήσει και το υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027 και να αποτελέσει ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει εθνική στρατηγική για τα ύδατα, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί 103 έργα ύδρευσης σε 63 δήμους, συνολικού προϋπολογισμού 142 εκατ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα των έργων

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άνθιμο Αμανατίδη, έως τον Σεπτέμβριο του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί η οργάνωση των εργοταξίων και οι μελέτες εφαρμογής. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα του έργου, που αφορά την υδροδότηση του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου.

Το δεύτερο τμήμα, που περιλαμβάνει τους αγωγούς Ασβεστοχωρίου–Χορτιάτη, θα ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2028. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο και την ΕΥΑΘ και χαρακτηρίζεται ως έργο «μεγάλης υποδομής».

«Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η διαχείριση των υδάτων εισέρχεται σε μια νέα εποχή», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης, τονίζοντας τον ρόλο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στη διασφάλιση της ποιότητας και βιωσιμότητας των υποδομών απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κάλυψη διπλάσιου πληθυσμού

Ο δήμαρχος Πυλαίας–Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, υπογράμμισε ότι το έργο θα καλύψει υδροδοτικά τουλάχιστον διπλάσιο πληθυσμό από τον σημερινό των 23.000 κατοίκων. Όπως ανέφερε, «αποκαθίστανται ανορθογραφίες δεκαετιών ολόκληρων», ενώ Πολιτεία και αυτοδιοίκηση συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Χαιρετισμοί και δηλώσεις

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών – Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, παρουσιάζοντας την πρόοδο των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη. 

Η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδόνα, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει διασφαλίσει πάνω από 70 εκατ. ευρώ για αντίστοιχα έργα ύδρευσης, με στόχο να μην υπάρχει κανένας πολίτης χωρίς πρόσβαση σε νερό.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι πρόεδροι της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, και της ΕΥΑΘ Πάγιων, Γεώργιος Ιωαννίδης, καθώς και βουλευτές και στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπουλντόζα κατασκευαστικό έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν αντιπλημμυρικά έργα ύψους 9,9 εκατ. ευρώ

Ξεκινούν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ανατολικά και δυτικά του ν. Θεσσαλονίκης, με έμφαση σε Ανθεμούντα, Βασιλικά και Λαγκαδά-Ρεντίνας. Προϋπολογισμός: 9,9 εκ. ευρώ, μετά τις υπογραφές Γιουτίκα.
λεωφορεία ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κλείνει προσωρινά ο τερματικός ΟΑΣΘ στην Πλ. Ελευθερίας

Από 1/10 ο τερματικός σταθμός ΟΑΣΘ στην Πλατεία Ελευθερίας αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του λόγω έργων. Οι γραμμές 5 και 33 θα τερματίζουν στη στάση «Βενιζέλου» στην οδό Μητροπόλεως.
Μπουλντόζα κατασκευαστικό έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Νέα γέφυρα στον Λουδία με ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Εγκρίθηκε η κατασκευή νέας γέφυρας στο Λουδία με 5,8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο, που θα ολοκληρωθεί το 2029, θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια και θα περιλαμβάνει οδική αναβάθμιση και υποδομές αποχέτευσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στη Δυτική Θεσσαλονίκη αποδείξαμε με έργα, όχι λόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το υπό κατασκευή Βιοκλιματικό Κολυμβητικό Κέντρο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ενημερώθηκε για την πρόοδό του και τις βιοκλιματικές του προδιαγραφές, συνολικού κόστους 32 εκατ. ευρώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε τη Δυτική Θεσσαλονίκη με το μεγαλύτερο αθλητικό έργο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, τονίζοντας τη σημασία των έργων για τη βελτίωση της ζωής στη δυτική Θεσσαλονίκη και θεμελίωσε το νέο Βιοκλιματικό Κολυμβητήριο του δήμου.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΜΘ: Πάνω από 240 εκατ. ευρώ για αρδευτικά – Ρόλος αγροτών στη νέα ΚΑΠ

Η Περιφέρεια ΑΜΘ προτείνει 15 έργα εγγείων βελτιώσεων άνω των 240 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διαχείριση υδάτων και τον εκσυγχρονισμό αγροτικών υποδομών, ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα και διατηρώντας ζωντανή την ύπαιθρο.