ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία ΠΑΣΟΚ

Σ. Κάτσικας: Πάντα υπέρ εθνικού απολυτηρίου το ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία

Ο Σ. Κάτσικας ανέλυσε τη διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ του εθνικού απολυτηρίου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται με τις πανελλαδικές και ότι χρειάζεται συνδυασμός σχολικής επίδοσης και εθνικής αξιολόγησης, ειδικά για τμήματα υψηλής ζήτησης.

Για τη θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το Εθνικό Απολυτήριο μίλησε ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του κόμματος, Σωκράτης Κάτσικας, σε εκδήλωση με τίτλο «Η Παιδεία Αλλάζει (σ)την Ελλάδα: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

Ο Σωκράτης Κάτσικας υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει διαχρονικά, εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου. Επεσήμανε πως δεν πρέπει να συγχέεται το εθνικό απολυτήριο με τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Όπως είπε, «είναι σαφώς ένας από τους παράγοντες που οδηγεί, ή πρέπει να οδηγεί, στην πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν είναι ο μόνος».

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το Λύκειο να ανακτήσει την αξία του ως βαθμίδα μάθησης που διαμορφώνει ανθρώπους με ελεύθερη και κριτική σκέψη, ικανούς να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις. «Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει έτσι όπως είναι», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημείωσε ότι η βασική αρχή πρέπει να είναι ο συνδυασμός της σχολικής επίδοσης με την επίδοση σε μια μορφή εθνικής αξιολόγησης. «Για όλα; Όχι για όλα», ανέφερε, εξηγώντας ότι στα τμήματα χαμηλής ζήτησης η εισαγωγή θα μπορούσε να βασίζεται μόνο στο εθνικό απολυτήριο, ενώ στα υπόλοιπα θα απαιτείται συμπληρωματική εθνική αξιολόγηση σε λιγότερα μαθήματα από τα σημερινά.

Ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας επισήμανε ότι σήμερα παρουσιάζει ένα περίγραμμα και όχι πλήρεις λύσεις, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα που απαιτούν συζήτηση. «Ένα στοιχείο, το οποίο είναι θετικό στις σημερινές εξετάσεις, είναι το αδιάβλητο», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό λειτουργεί συχνά υπέρ όσων έχουν περισσότερες οικονομικές δυνατότητες και πρόσβαση σε φροντιστήρια, εις βάρος της κοινωνικής ισότητας.

Η αναφορά στον Στέφανο Παραστατίδη και τον πρωθυπουργό

Ο Σωκράτης Κάτσικας ανέφερε ότι το θέμα του εθνικού απολυτηρίου επανέφερε στο προσκήνιο ο Στέφανος Παραστατίδης και σχολίασε πως «φυσικά, ο πρωθυπουργός μας, ο κύριος Μητσοτάκης, έκανε hijack, όπως λένε στο χωριό μου, την πρόταση του Στέφανου να συζητηθεί το θέμα του εθνικού απολυτηρίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και να ανοίξει ένας διάλογος σε αυτό το θέμα».

Τόνισε επίσης ότι για το ΠΑΣΟΚ ο διάλογος γύρω από το εθνικό απολυτήριο πρέπει να διεξαχθεί με διαφορετικούς όρους από αυτούς που περιγράφονται στη διαδικασία που ξεκίνησε η κυρία Ζαχαράκη με επιτροπή 100 ατόμων. Όπως σχολίασε, «δεν ξέρω πόσες φορές έχει συνεδριάσει και δεν ξέρω κι αυτοί αν το ξέρουν», προσθέτοντας ότι η παρουσίαση των πορισμάτων έχει αναβληθεί πολλές φορές.

«Εμείς λοιπόν θέλουμε έναν διάλογο ο οποίος να συμπεριλαμβάνει όλους αυτούς, οι οποίοι πρέπει να έχουν άποψη και να συμπεριληφθούν σε αυτό το διάλογο. Και να είναι και διάλογος με αρχές», κατέληξε ο Σωκράτης Κάτσικας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντιπαράθεση Ζ. Κωνσταντοπούλου με Π. Χρηστίδη στη Βουλή για τη συνάντηση

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Παύλου Χρηστίδη, με αφορμή τη συμμετοχή του στην πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών. Αλληλοκατηγορίες περί ξένων συμφερόντων και επικοινωνιακών τρικ.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η επαναφορά 13ης σύνταξης και ΕΚΑΣ δεν είναι λαϊκισμός

Ο Κώστας Τσουκαλάς παρουσίασε τις βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους συνταξιούχους, με έμφαση στην επαναφορά 13ης σύνταξης, στις βελτιώσεις ΕΚΑΣ και επικουρικών, καθώς και στη μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και εξάλειψη ανισοτήτων.
Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο Μ. Λαζαρίδης επιτίθεται χυδαία στη Ν. Γιαννακοπούλου

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Μακάριο Λαζαρίδη για "χυδαία προσωπική επίθεση" στη Νάντια Γιαννακοπούλου σε τηλεοπτικό πάνελ, θεωρώντας υπεύθυνο για το κλίμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τη ΝΔ για τη στάση τους.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: «Ενάντια σε λαϊκισμό, διαφθορά και οπισθοδρομικές πολιτικές»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη στο MEGANEWS, άσκησε δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, κατηγορώντας τους για πολιτική αναξιοπιστία και διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας σχετικά με τα μνημόνια και το έλλειμμα.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Να μη γίνουν τα αδιέξοδα ΕΛΑΣ-ΠΑΣΟΚ αδιέξοδα της χώρας

Η Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής ηρεμίας στην Ελλάδα και σχολίασε πως τα γεγονότα στη Γαλλία πρέπει να μας προβληματίσουν, αλλά η Ελλάδα έχει ωριμάσει και δεν κινδυνεύει από παρόμοια αναταραχή.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο Ν. Ανδρουλάκης παρουσίασε το όραμα της νέας Αλλαγής

Ο Κώστας Τσουκαλάς επισήμανε στο ΕΡΤnews ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τη «Νέα Αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ, που προτείνει ισχυρό κράτος και κοινωνική προστασία, προσφέροντας εναλλακτική στις πολιτικές της ΝΔ και του λαϊκισμού.