ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ολομέλεια Βουλής άδεια

Αναθεώρηση Συντάγματος: Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες ψηφοφορίες

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αναθεώρηση του Συντάγματος, με τις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή να κρίνουν ποιες διατάξεις θα προωθηθούν προς την επόμενη Αναθεωρητική Βουλή.

Μέχρι τη Δευτέρα καλούνται να καταθέσουν τις γραπτές εισηγήσεις τους οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές και αγορητές για τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στη συνέχεια, η Ειδική Επιτροπή Αναθεώρησης θα παραδώσει την έκθεσή της στον Πρόεδρο της Βουλής.

Κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση στην Ολομέλεια και τις δύο ψηφοφορίες, που σύμφωνα με το Σύνταγμα θα διεξαχθούν με διαφορά ενός μήνα.

Η χθεσινή ψηφοφορία στην Επιτροπή Αναθεώρησης αποτύπωσε τις θέσεις πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης επί των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να δώσουν θετική ψήφο στα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι οι βουλευτές της θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει «παρών» στα άρθρα όπου κατέθεσε δικές του προτάσεις και θα καταψηφίσει τα υπόλοιπα. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν όλες τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η δεύτερη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και θα αφορά διατάξεις που συγκέντρωσαν τουλάχιστον 151 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Όσες λάβουν λιγότερες δεν θα τεθούν εκ νέου σε ψηφοφορία.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν ονομαστικά και φανερά, με τρεις επιλογές – «ναι», «όχι» ή «παρών» – για κάθε προτεινόμενη διάταξη. Αν δεν σημειωθεί ψήφος σε κάποια διάταξη, θεωρείται ότι δεν ψηφίστηκε.

Θέσεις κομμάτων επί των άρθρων

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει σειρά αλλαγών, μεταξύ άλλων, στα άρθρα 97, 99, 100, 29, 60, 73, 77, 78, 79, 81, 82, 101, 101Α, 102 και 103 του Συντάγματος. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αναθεώρηση θεμάτων όπως η λειτουργία των μικτών ορκωτών δικαστηρίων, η κατάργηση του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, η αναβάθμιση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, η δημοκρατική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, η θεσμική θωράκιση του ρόλου του βουλευτή, η καλή νομοθέτηση, η δημοσιονομική πειθαρχία και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Σχετικά με το άρθρο 97, η Νέα Δημοκρατία εισηγείται την κατάργηση της πρόβλεψης για εκδίκαση πολιτικών εγκλημάτων από μικτά ορκωτά δικαστήρια, ενώ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και «Νίκη» εκφράζουν ενστάσεις, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής ενόρκων και της λαϊκής παρουσίας στη δικαιοσύνη.

Για το άρθρο 99, η Νέα Δημοκρατία προτείνει την κατάργηση του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με τα υπόλοιπα κόμματα να εκφράζουν επιφυλάξεις για τον θεσμικό ρόλο του ΑΕΔ.

Ως προς το άρθρο 100, η Νέα Δημοκρατία εισηγείται την ενίσχυση του ρόλου του ΑΕΔ με προληπτικό έλεγχο συνταγματικότητας, κάτι που το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ θεωρούν ότι οδηγεί σε συγκεντρωτικό έλεγχο και υποκαθιστά τον διάχυτο συνταγματικό έλεγχο.

Στο άρθρο 29, η Νέα Δημοκρατία προτείνει ρητή συνταγματική αναφορά στις αρχές δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκρισία και απόπειρα κρατικού ελέγχου.

Αντίστοιχα, στο άρθρο 78 η Νέα Δημοκρατία προτείνει πλήρη απαγόρευση αναδρομικής φορολογίας και ρήτρα σταθερότητας για στρατηγικές επενδύσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαφωνούν ως προς τη σκοπιμότητα της συνταγματικής κατοχύρωσης.

Η πρόταση για το άρθρο 79 προβλέπει συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, με το ΠΑΣΟΚ να τη θεωρεί συμβολική και τον ΣΥΡΙΖΑ να τη συνδέει με περιοριστικές πολιτικές.

Στο άρθρο 103, η Νέα Δημοκρατία εισηγείται την υποχρεωτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν αντιρρήσεις, κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση του μέτρου και υπονόμευση της μονιμότητας.

Η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί με τη δεύτερη ψηφοφορία στο τέλος Αυγούστου, η οποία θα κρίνει ποιες διατάξεις θα προωθηθούν προς τελική αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αντιπαράθεση εισηγητών για το προσχέδιο προϋπολογισμού

Η ΝΔ τόνισε την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τη στήριξη πολιτών μέσω συνετής διαχείρισης. Η αντιπολίτευση επέκρινε το προσχέδιο 2027 ως ανεπαρκές για τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες και έλλειψη επενδύσεων σε βασικούς τομείς.
Θάνος Πετραλιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πετραλιάς: Όχι σε νέες περιπέτειες για τη χώρα στον προϋπολογισμό

Ο Θάνος Πετραλιάς τόνισε την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ στήριξης κοινωνίας και τήρησης του ορίου δαπανών, λόγω νέων δημοσιονομικών κανόνων, σημειώνοντας τους κινδύνους και τονίζοντας την αβεβαιότητα λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων.
Θόδωρος Σκυλακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης: Δημόσια οικονομικά σε τάξη, μειώνεται το χρέος

Ο Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η περίοδος είναι κρίσιμη για Ελλάδα και Ευρώπη, με προκλήσεις στις επενδύσεις μετά το ΤΑΑ και κινδύνους πολιτικής αστάθειας. Κάλεσε σε υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2027 για διασφάλιση σταθερότητας.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύση Ελευθερίας: Ριζική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα ζητά η Βουλή

Η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Τζώρτζια Κεφαλά, ασκεί κριτική στη ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, ζητώντας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης 2027-2035 με έμφαση σε επενδύσεις, πρόληψη κρίσεων, ενιαίο κέντρο διαχείρισης και διαφάνεια στην απόδοση.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στη διακομματική για πρωτογενή τομέα – Το πόρισμα της ΝΔ

Η πλειοψηφία της διακομματικής επιτροπής υπερψήφισε το πόρισμα της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα, με διαφορετικές θέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, ενώ διαπιστώθηκαν και σημεία σύγκλισης.