Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένει το «πράσινο φως» από το ΕΣΠΑ στις αρχές του φθινοπώρου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τρία εμβληματικά έργα που αναμένεται να μεταμορφώσουν την εικόνα της πόλης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την επέκταση της παλιάς παραλίας με ξύλινο ντεκ και τις αναπλάσεις των πλατειών Δημοκρατίας και Διοικητηρίου.
Στο έργο του ξύλινου ντεκ στην παλιά παραλία προβλέπεται η κατασκευή ξύλινου καταστρώματος επί πασσάλων, μήκους 1.100 μέτρων και πλάτους δώδεκα μέτρων, από την Α’ προβλήτα του λιμανιού έως τον Λευκό Πύργο. Παράλληλα, με τις αναπλάσεις των δύο πλατειών, η πλατεία Δημοκρατίας στον Βαρδάρη θα ανανεωθεί για πρώτη φορά μετά το 1970, ενώ η πλατεία Διοικητηρίου θα αποκτήσει νέα πνοή έπειτα από 30 χρόνια εγκατάλειψης.
Την ίδια στιγμή, προσφυγές εργολάβων καθυστερούν την υλοποίηση τριών ακόμη σημαντικών έργων στον δήμο Θεσσαλονίκης, για τα οποία έχουν ήδη αναδειχθεί προσωρινοί ανάδοχοι. Οι καθυστερήσεις αφορούν την ανάπλαση του άξονα και της πλατείας Αριστοτέλους, την αναβάθμιση του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος στην οδό Συγγρού και την αποκατάσταση του σχολείου στην οδό Ολυμπιάδος.
Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, «θα υπάρξει μία καθυστέρηση, μικρή ή μεγάλη, αλλά σε καμία περίπτωση τα τρία αυτά έργα δεν θα μπλοκάρουν». Η δημοτική αρχή αναμένει τις δικαστικές αποφάσεις για τις προσφυγές στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αντίθετα, για το έργο στην περιοχή των 40 Εκκλησιών, όπου θα ανεγερθεί ένα κτίριο σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, ο ανάδοχος έχει ήδη κληθεί να υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή.
Το νέο κτίριο, που θα δημιουργηθεί στο οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Σκεπαστού, Ινιάδος, Ελευθερών και Κωνσταντινίδη, θα στεγάσει βρεφονηπιακό σταθμό, Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο.
Η πορεία των σχολικών έργων στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή νέων σχολείων, που θα αντικαταστήσουν τα λυόμενα κτίρια που στήθηκαν το 1978, μετά τον μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη. Στο οικόπεδο της οδού Εθνικής Αμύνης έχει ολοκληρωθεί η υποδομή και μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να τοποθετηθεί το νέο προκατασκευασμένο κτίριο. Ο κ. Νικηφορίδης εκτιμά ότι η κατασκευή του νέου νηπιαγωγείου θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2027.
Μικρές καθυστερήσεις καταγράφηκαν μετά την κατεδάφιση του λυόμενου στη συμβολή των οδών Ψυχάρη και Δελφών. Ωστόσο, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και ξεκινούν οι εργασίες για την ανέγερση νέου σχολικού διδακτηρίου.
Επιπλέον, οι εργολάβοι έχουν κληθεί να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του 24ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Τυδέως στην Τούμπα και του 28ου Γυμνασίου στην οδό Κ. Καραμανλή. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθούν τα έγγραφα και να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.