Σε διεθνή επιχειρησιακή δράση για τον εντοπισμό αδήλωτων μετρητών που μεταφέρονται αεροπορικώς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενδέχεται να συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες, συμμετείχε με ηγετικό ρόλο η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.). Η επιχείρηση «AERIAL CASH ROUTES» πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 30 Ιουλίου 2026 στον Διεθνή Αερολιμένα Adolfo Suárez Madrid-Barajas, στο πλαίσιο του EMPACT, με τη συμμετοχή αστυνομικών Αρχών από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς και εκπροσώπων της Europol.
Η κοινή δράση διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Δ.Α.Ο.Ε. και του Central Criminal Intelligence Unit της Guardia Civil, με την υποστήριξη της Frontex.
Οι έλεγχοι στόχευσαν στον εντοπισμό χρηματικών ποσών άνω των 10.000 ευρώ, τα οποία επιχειρούνταν να μεταφερθούν αεροπορικώς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επιχείρησης εντοπίστηκαν αδήλωτα μετρητά συνολικού ύψους 21.285 ευρώ.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, χαρακτηριστική ήταν περίπτωση ταξιδιώτη με προορισμό την Κίνα, ο οποίος συνοδευόταν από ανήλικο και είχε παραδώσει προς φόρτωση τρεις μεγάλες αποσκευές. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν χρηματικά ποσά κρυμμένα σε αποσκευή, καθώς και σε συσκευασίες τροφίμων και μεταξύ προσωπικών αντικειμένων του ανηλίκου. Τα χρηματικά ποσά κατασχέθηκαν και κινήθηκε η προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία.
Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής συνεργασίας EMPACT 2026-2027 και ειδικότερα της προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των πλέον επικίνδυνων εγκληματικών δικτύων και προσώπων (Most Threatening Criminal Networks and Individuals - MTCN&I), στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ως Συνοδηγός (Co-Driver).
Παράλληλα, η δράση αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Tracking Dirty Money: The role of MTCN&I in Global Laundering Schemes», όπου το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος έχει αναλάβει τον ρόλο του Συντονιστή (Action Leader), σε συνεργασία με το Τμήμα Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Αμοιβαίας Συνδρομής (ARO GREECE) της Γ.Δ. Δ.Ε.Ο.Σ. της Α.Α.Δ.Ε.
Η επιχειρησιακή προσέγγιση βασίζεται στην αρχή «follow the money»: οι έρευνες δεν περιορίζονται μόνο στον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών εγκληματικών οργανώσεων, αλλά επεκτείνονται και στον εντοπισμό της διαδρομής του χρήματος και των περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, με στόχο την κατάσχεση και, τελικά, τη δήμευσή τους.
Η στέρηση των παράνομων εσόδων από τα εγκληματικά δίκτυα θεωρείται βασικό εργαλείο για την αποδυνάμωση της επιχειρησιακής και οικονομικής τους δυνατότητας. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η ικανότητά τους να χρηματοδοτούν νέες εγκληματικές δραστηριότητες, να επεκτείνουν τη δράση τους και να διοχετεύουν τα παράνομα κέρδη τους στη νόμιμη οικονομία.