ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
Το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, σύμβολο της αμερικανικής διπλωματίας.

Απογοήτευση Στέιτ Ντιπαρτμεντ για την Αγία Σοφία

Ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου -όπως το χαρακτηρίζει- κτιρίου.

Νέα δήλωση για την Αγία Σοφία, όπου ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτιρίου, έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα Hellas Journal. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της - τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο - να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Εχθές, ο Αμερικανός υφυπουργός εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τα ερευνητικά σχέδια της Τουρκίας σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικούν τη δικαιοδοσία. Μάλιστα χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ επιθέσεις με στόχο αμερικανικό κέντρο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Οκτώ νυχτερινά πλήγματα με ρουκέτες και drones στόχευσαν διπλωματικό κι επιμελητειακό αμερικανικό κέντρο στο αεροδρόμιο Βαγδάτης, όπως ανέφερε Ιρακινός αξιωματούχος. Άλλες πηγές μιλούν για έξι επιθέσεις.
Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τελεσίγραφο 48 ωρών στο Ιράν για το Στενό του Χορμούζ

Η Τεχεράνη απείλησε να πλήξει ζωτικές υποδομές στη Μ. Ανατολή, απαντώντας στο τελεσίγραφο του Μπάιντεν για άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ εντός 48 ωρών, προειδοποιώντας για χτυπήματα σε δίκτυα ενέργειας συνδεδεμένα με ΗΠΑ και Ισραήλ.
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Νέο μπλακ άουτ μέσα σε λίγες μέρες

Νέο γενικό μπλακ άουτ έπληξε την Κούβα, αφήνοντας τη χώρα χωρίς ρεύμα το απόγευμα του Σαββάτου, λόγω πετρελαϊκού εμπάργκο από τις ΗΠΑ. Είναι η έβδομη διακοπή σε ενάμιση χρόνο, ενώ οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 48ωρη προθεσμία στο Ιράν για άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στο Ιράν διορία 48 ωρών να ανοίξει το Στενό του Χορμούζ, προειδοποιώντας ότι αλλιώς οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν τους ενεργειακούς σταθμούς της χώρας, ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο.
Ρουκέτα σε εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανικές επιθέσεις στη Ντιμόνα: «Καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής»

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά της περιοχής της Ντιμόνα, όπου βρίσκεται το Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας της Νεγκέβ, σε απάντηση επιθέσεων κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, σύμφωνα με το Tasnim.