ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Eφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020 τα αναδρομικά

Η δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, επεσήμανε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, κάνοντας λόγο για πολιτική επιλογή που πρέπει να εκτιμηθεί.

Την εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους καταβολή εντός του 2020 των αναδρομικών ποσών που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. 

«Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι η δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις», τόνισε.

«Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν αποτελεί απλά την αντίδραση της Ευρώπης σε έναν ιό. «Σηματοδοτεί και την πτώση ενός πολιτικού ταμπού που ήταν η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών από ένα κεφάλαιο με αμοιβαίες εγγυήσεις. Ιστορική στιγμή για εξέλιξη και εμβάθυνση της ΕΕ», επεσήμανε

«Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας. Εάν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου [η συμφωνία για την Ελλάδα] μεταφράζεται σε 72 δισ.», ανέφερε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο, τονίζοντας πως «επεξεργαζόμαστε για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και σε αυτό το βάθος ένα συνεκτικό εθνικό παραγωγικό σχέδιο. Η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται να γίνεται δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση, πελατειακά συμφέροντα. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-Kyriakos-Tourismos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το έκτακτο επίδομα θα το λάβουν όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου και το ποσό του βοηθήματος θα καθοριστεί από το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για μέτρα στήριξης σε αγρότες και συνταξιούχους

Το μεσημέρι θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, πρόσθετα μέτρα στήριξης και για τους αγρότες, αλλά και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχεται μπόνους σε συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση τον Ιανουάριο

«Επειδή όπου πηγαίνω ακούω κάποια δικαιολογημένα παράπονα για το θέμα της προσωπικής διαφοράς, μπορώ να σας πω: κάντε λίγο υπομονή, θα υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα», τόνισε.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι νέες αυξήσεις θα καλύψουν σχεδόν το 95% των συνταξιούχων

Για ουσιαστικές αυξήσεις των συντάξεων, από 1ης Ιανουαρίου 2023, μετά από πολλά χρόνια, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός που συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής Ενώσεων Συνταξιούχων.
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτακης: Αύξηση έως και 68% των επικουρικών με το νέο ασφαλιστικό

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα δώσει απαντήσεις στις επιφυλάξεις όσων κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και θα άρει τις αμφιβολίες που οδηγούν στην «μαύρη» απασχόληση.