Φωτο: Shutterstock

Στροφή 180 μοιρών για τα πλοία, στο 80% αυξάνεται η πληρότητα

Ξαφνική και αναιτιολόγητη απόφαση, ενώ μόλις την Πέμπτη ο Χ. Θεοχάρης τόνιζε ότι οι λοιμωξιολόγοι είναι αντίθετοι στην αύξηση της πληρότητας.

Στο 80% από το 60%, που ήταν έως σήμερα, αυξάνεται η επιτρεπόμενη πληρότητα στην ακτοπλοΐα και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες, τρεις μόλις ημέρες μετά την κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Τουρισμού, π οποίος τόνιζε ότι η Επιτροπή των λοιμοξιολόγων είχε απορρίψει το ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει αυτή την ανακολουθία, η οποία καταγράφεται παρότι καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα και λαμβάνονται όλο και αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του ιού.

Ο Χάρης Θεοχάρης είχε ξεκαθαρίσει την περασμένη Πέμπτη ότι η πληρότητα στα πλοία δεν θα αυξηθεί, αφού η Επιτροπή των λοιμοξιολόγων απέρριψε το ενδεχόμενο. «Έχουν φτάσει στα όριά τους οι ακτοπλοϊκές, όμως η Επιτροπή είναι αυστηρή», είχε αναφέρει, επαναλαμβάνοντας για την εισαγωγή κρουσμάτων ότι «η χώρα είναι απολύτως θωρακισμένη». 

Σύμφωνα με την απόφαση, διατηρείται η τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων στα πλοία, ενώ στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.

Αναφορικά με τα ταχύπλοα υδροπτέρυγα που το πρωτόκολλο επιβατών ήταν στο 50% μπορεί να αυξηθεί στο 80%, μόνο εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνεται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Επίσης, με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο. Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για κάθε παράβαση των διατάξεων καθώς και των μέτρων επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Ε. Μακρόν είναι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστηκε τον πρόεδρο της Γαλλίας για την αλληλεγγύη που επέδειξε, σε συνέχεια της σκληρής του δήλωσης για την Τουρκία, όπου δεν περιορίσθηκε σε φραστική καταδίκη, αλλά προανήγγειλε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.