Οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στη ναυτιλία τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, και την πρέσβη του Ισραήλ, Πνινάτ Γιανάι, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της πρέσβεως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Πνινάτ Γιανάι ανέφερε: «Ήταν μεγάλη μου χαρά που συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια, έναν εξαιρετικό άνθρωπο από κάθε άποψη». Επεσήμανε επίσης ότι ο υπουργός «μιλά πάντοτε με θέρμη και ειλικρίνεια για το Ισραήλ» και έχει αναγνωρίσει διαχρονικά τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τη δήλωσή της, η πρέσβης σημείωσε πως ο κ. Κικίλιας έχει συμβάλει σημαντικά στη θεμελίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη θητεία του ως υπουργός Τουρισμού, εργάστηκε για την ενίσχυση των τουριστικών και αεροπορικών συνδέσεων, διακρίνοντας τις μεγάλες δυνατότητες προσέγγισης των λαών Ελλάδας και Ισραήλ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο επόμενο κεφάλαιο της διμερούς συνεργασίας, που αφορά τη θάλασσα. Όπως ανέφερε η πρέσβης, η Ελλάδα διαθέτει μακρά ναυτιλιακή παράδοση και ισχυρή γαλάζια οικονομία, ενώ το Ισραήλ αποτελεί κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας. Ο συνδυασμός αυτών των δυνατοτήτων μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας, εμβαθύνοντας περαιτέρω τη σχέση των δύο χωρών.
Συζητήθηκε επίσης το έργο IMEC και η σημασία της δημιουργίας εναλλακτικών διαδρομών και ενός σημαντικού θαλάσσιου διαδρόμου που θα συνδέει την Ελλάδα με το Ισραήλ, ειδικά σε μια περίοδο έντονων διεθνών εξελίξεων.
Η πρέσβης ευχαρίστησε τον υπουργό Κικίλια για τη διαχρονική φιλία του προς το Ισραήλ και τη συμβολή του στην ενίσχυση των διμερών δεσμών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ιδεών για την προώθηση της ασφάλειας, της καινοτομίας και της θαλάσσιας συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στη συνέχιση της ενίσχυσης της συνεργασίας στη ναυτιλία.