Φώτο: Shutterstock

Επιμένει η Τουρκία, προαναγγέλλει νέες άδειες για έρευνες και εξορύξεις

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα εκδώσει νέες άδειες για επιχειρήσεις και θα συνεχίσει «κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην κλιμάκωση επιμένει η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι η Άγκυρα θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου άδειες για σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εκεί.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα εκδώσει νέες άδειες για επιχειρήσεις και θα συνεχίσει «κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή.

«Έχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και θα πραγματοποιήσει το Oruc Reis έρευνα σε αυτή την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως το Oruc Reis παραμένει στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου εισήλθε χθες, παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, μαζί με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, όπου παρακολουθείτε στενά από το Πολεμικό Ναυτικό. 

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα του Oruc Reis, σύμφωνα με τον οποίο το ερευνητικό πλοίο κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας. Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

Μάλιστα, ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Καταγκάι Ερσιγιές, με ανάρτησή του στο Twitter, αναδημοσιεύει τον χάρτη και θέτει πάλι θέμα Καστελορίζου, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ