ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου με τον ΥΦΥΠΕΞ ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, καθώς και το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβοντ Χέιλ είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε άλλα, για το Κυπριακό, τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο κος Χέιλ επανέλαβε την αμερικανική υποστήριξη στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων που εντοπίζονται στα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και ότι αυτοί οι πόροι πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αναφερόμενος στους ισχυρούς δεσμούς συνεργασιών και αξιών που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Κύπρο, όπως οι τομείς της καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και της Ασφάλειας σε θαλάσσιο και χερσαίο επίπεδο, ο κος Χέιλ επισήμανε την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών να παράσχει χρηματοδότηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET), ως σύμβολο της εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, δεδομένου ότι θα προηγηθεί έγκριση του Αμερικανικού Κονγκρέσου.

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο κα Τζούντιθ Γκάρμπερ, συζητήθηκε η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κος Χέιλ, ο οποίος επισκέφθηκε το Λίβανο μεταξύ 13-15 Αυγούστου, αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη συνάντησή του με τον κο Χριστοδουλίδη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Θετικότερη στάση του Φόρεϊν Όφις για το Κυπριακό

Μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για αποκλιμάκωση στην περιοχή, το Βρετανικό ΥΠΕΞ ανανέωσε τις ταξιδιωτικές συμβουλές για χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, βελτιώνοντας ξανά την εικόνα ασφάλειας της Κύπρου για τους επισκέπτες.
Δωμάτιο ξενοδοχείου πολυτελείας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Leonardo Hotels: Άνοιξε το νέο πεντάστερο NALU Latchi στην Κύπρο

Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean ανακοίνωσε το άνοιγμα του πεντάστερου NALU Latchi στην Κύπρο, επένδυση 87 εκατ. ευρώ. Το θέρετρο προσφέρει 240 σύγχρονες σουίτες, με έμφαση στην πολυτελή οικογενειακή φιλοξενία και μοναδική
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Αναγκαία η ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας για την ΕΕ

Ο Ν. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία, σημειώνοντας πως αναδεικνύει τις παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και αυταρχισμό στην Τουρκία.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Πράσινο φως στον Eastern Mediterranean Gateway Act από τη Γερουσία ΗΠΑ

Η έγκριση του Eastern Mediterranean Gateway Act από τη Γερουσία ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην ενέργεια, αναφέρει ο Στ. Παπασταύρου.
Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με την απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.