ΓΔ: 2611.39 0.35% Τζίρος: 153.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:38
Ολομέλεια Βουλής άδεια

Τον Νοέμβριο στη Βουλή το Εθνικό Απολυτήριο και η δημόσια διαβούλευση

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για το Εθνικό Απολυτήριο, με ηλεκτρονική διαβούλευση να ξεκινά εντός δεκαημέρου για τη μεταρρύθμιση του Λυκείου. Η πρώτη συζήτηση στη Βουλή ορίστηκε για τις 26 Νοεμβρίου, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το Εθνικό Απολυτήριο, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δημόσια διαβούλευση να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων δέκα ημερών. Η διαδικασία αφορά κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του λυκείου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Διαλόγου για το Εθνικό Απολυτήριο, στις 26 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη σχετική συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Ενδιάμεση Έκθεση της Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει τα βασικά πορίσματα και τις ανοικτές επιλογές πολιτικής και μεταρρυθμίσεων, θα αποτελέσει τη βάση τόσο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης όσο και των συνεδριάσεων στη Βουλή. Στόχος είναι να εκφράσουν τις απόψεις τους όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: τα πολιτικά κόμματα, φορείς και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η τελική εκπαιδευτική διαδρομή του νέου σχολείου θα διαμορφωθεί με βάση τη συμμετοχή, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις επί των προτεινόμενων πολιτικών. Η διαδρομή αυτή θα ξεκινά από το Δημοτικό και θα φτάνει έως την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ολοκλήρωση του οδικού χάρτη για την εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου και η προετοιμασία του σχετικού θεσμικού πλαισίου αναμένεται τον Απρίλιο του 2027.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Χάθηκε ευκαιρία συναίνεσης για την προστασία των παιδιών

Ο Άκης Σκέρτσος τονίζει πως τα παιδιά χρειάζονται και γνώση αλλά και προστασία από εθιστικά προϊόντα, στηρίζοντας το νέο ηλικιακό όριο των 15 ετών για τα social media, που τίθεται σε ισχύ από 1/1/2027.
Βασίλης Σπανάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: 235 εκατ. ευρώ για μεταφορές μαθητών το 2026, ενημερώνει ο Β. Σπανάκης

Η χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Περιφέρειες για τη μεταφορά μαθητών αυξήθηκε κατά 38% από το 2019, αγγίζοντας τα 235 εκατ. ευρώ το 2026, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Β. Σπανάκης στη Βουλή.
Άκης Σκέρτσος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Δεν έχουμε άλλο χρόνο για την προστασία των παιδιών μας

Ο Άκης Σκέρτσος, κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή, τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών λόγω της τεχνολογίας. Από 1/1/2027 απαγορεύεται η πρόσβαση κάτω των 15 στο διαδίκτυο.
Βασίλης Σπανάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Σπανάκης: Περισσότερο προσωπικό στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς

Ο υφυπουργός Β. Σπανάκης ανέλυσε στη Βουλή θεσμικές παρεμβάσεις για σχολεία και παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στη σύσταση οργανικών θέσεων και ασφαλή λειτουργία, καθώς και λύσεις για τη μετεγκατάσταση γυμνασίων στη Ξάνθη.
Σοφία Ζαχαράκη κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραστατίδης: Ανοιχτός διάλογος στη Βουλή για το Νέο Λύκειο ζητά από την Υπουργό

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τον Εθνικό Διάλογο για το Νέο Λύκειο, ζητώντας ουσιαστικό, ανοιχτό και θεσμικό διάλογο στη Βουλή και ουσιαστική συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Προτεραιότητα μας Παιδεία και Πολιτισμός στη Βουλή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαμήνυσε στη Βουλή πως θα είναι παρούσα για όλες τις γυναίκες και κάθε πλάσμα, έως ότου λάμψει η δημοκρατία, απαντώντας σε επίθεση που δέχτηκε από βουλευτή της ΝΔ με χαρακτηρισμούς. Τόνισε τη σημασία παιδείας και πολιτισμού.