ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφωνεί ομιλία στην προεδρία της Τουρκίας με φόντο τις τουρκικές σημαίες.

Δύο νέες τουρκικές Navtex, για πολιτική λύση μιλά ο Ερντογάν

Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δύο νέες Navtex για άσκηση ρωσικών πλοίων με πραγματικά πυρά στις περιοχές όπου πραγματοποιούν έρευνες το Oruc Reis νότια του Καστελόριζου και το Barbaros ανοιχτά της Κύπρου εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας.

Συγκεκριμένα, με τη μια Navtex προαναγγέλλονται ασκήσεις από 8 έως 22 Σεπτεμβρίου σε τμήμα της έκτασης στην οποία δραστηριοποιείται το Oruc Reis και η οποία βρίσκεται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εκτός ευθύνης Αθήνας, ενώ με τη δεύτερη προαναγγέλλονται ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Barbaros από 17 έως και 25 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το κυπριακό sigmalive, o Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για πολιτική λύση με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο στη βάση του win-win. 

Μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη, είπε συγκεκριμένα ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του. Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη "νότια Κύπρο" (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία).

Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

Στην ίδια ρητορική επιμένει και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. 

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας» είπε. «Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.

Σημειώνεται πως η παραβατικότητα της Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο των Ν. Δένδια - Τζ. Πάιατ σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Τουρκίας θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: «Ελεγχόμενη η κατάσταση» στα σύνορα με το Ιράν, λέει ο Τσιφτσί

Ο Τούρκος ΥΠΕΣ Μουσταφά Τσιφτσί δήλωσε πως δεν υπάρχει ασυνήθιστη κινητικότητα στα σύνορα με το Ιράν, με ισορροπημένες ροές εισόδων και εξόδων στα πέντε συνοριακά περάσματα, διαβεβαιώνοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρόδος: Προφυλακίστηκαν δύο Τούρκοι διακινητές μετά από καταδίωξη στο Γεννάδι

Προφυλακίστηκαν οι δύο Τούρκοι διακινητές που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη του Λιμενικού στο Γεννάδι Ρόδου. Με ταχύπλοο μετέφεραν 58 αλλοδαπούς, ανάμεσά τους 23 ανήλικους.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Τούρκος αξιωματούχος: Στόχος του ιρανικού πυραύλου ήταν βάση στην Κύπρο

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, πύραυλος από το Ιράν κατευθυνόταν προς τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά αναχαιτίστηκε από νατοϊκά αντιαεροπορικά συστήματα. Εκτιμούν πως στόχος ήταν στρατιωτική βάση στην Κύπρο.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Καταδίκη της τουρκικής στοχοποίησης από το Ιράν

Το ΝΑΤΟ, μέσω της εκπροσώπου του Αλισον Χαρτ, καταδίκασε την στοχοποίηση της Τουρκίας από το Ιράν και επανέλαβε τη στήριξή του προς όλους τους συμμάχους, υπογραμμίζοντας την ισχύ των αποτρεπτικών και αμυντικών του δυνάμεων.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα προειδοποιεί την Τεχεράνη μετά από αναχαίτιση πυραύλου

Η Τουρκία προειδοποίησε το Ιράν να αποφύγει ενέργειες που θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση, έπειτα από αναχαίτιση βαλλιστικού πυραύλου που είχε κατεύθυνση τον τουρκικό εναέριο χώρο από αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.