ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Theodoros Livanios
ΑΠΕ

Θ. Λιβάνιος: Εκλογικό νόμο με τον πήχη της αυτοδυναμίας κοντά στο 40%

Σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα των εθνικών εκλογών που θα καταργεί την απλή αναλογική, θα επιτρέπει τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων και θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων.

Νέο εκλογικό νόμο με τον πήχη της αυτοδυναμίας κοντά στο 40%, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και εκλογών, Θεόδωρος Λιβάνιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Αναφέρει ότι σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα των εθνικών εκλογών που θα καταργεί την απλή αναλογική, θα επιτρέπει τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων και θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή. «Ένα κόμμα που έχει λάβει ένα ποσοστό περί του 40% θεωρώ ότι πρέπει να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο επικεφαλής του να αναλαμβάνει πρωθυπουργός», σημειώνει ο κ. Λιβάνιος.

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της ομογένειας, ο υφυπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση, αλλά είναι αδιαπραγμάτευτη η ισοτιμία της ψήφου. Όπως σημειώνει, «οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στο σύνολό τους στην ουσία, ας συμφωνήσουμε και στον τρόπο. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να είναι πεδίο συνεννόησης και όχι αντιπαράθεσης».

Για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Λιβάνιος προαναγγέλλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής, καθώς και τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, δήμων και περιφερειών.

 

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, ούτε μεγάλο ανασχηματισμό

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτηρίζει την έως σήμερα θητεία της κυβέρνησης συνολικά επιτυχή στα περισσότερα μέτωπα ενώ σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμού σημειώνει ότι δεν υπάρχει λόγος για μεγάλο ανασχηματισμό.
Stayros Kalafatis-ND-Thessaloniki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν στα συρτάρια μας

«Όλοι, άλλωστε, διερωτώνται σήμερα τι θα γινόταν εάν στις κρίσιμες, αυτές ώρες δεν κυβερνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ξεκάθαρο το «όχι» του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές

Για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία ο κ. Πέτσας σημείωσε: "Ο πρωθυπουργός θα έρθει στη Βουλή, να τοποθετηθεί ώστε να μάθουν οι πολίτες τί συμβαίνει για όλα τα θέματα αιχμής".
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Πρόσωπο κοινής αποδοχής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έκανε αναφορά στην επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ για τον νέο εκλογικό νόμο ανέφερε πως ο πήχης για αυτοδυναμία θα κινείται στο 37%-38%.