ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ηλιόπουλος: Μάσκες, πρόσφυγες, Μακεδονικό - Τα συγκοινωνούντα δοχεία του ανορθολογισμού

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η συνωμοσιολογία συχνά τρέφεται και από τοποθετήσεις που δεν εκκινούν από το περιθώριο του πολιτικού φάσματος, μπορεί να φύεται σε τόπους που δεν φανταζόμαστε».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία: πρέπει να συγκρουστούμε με τον ανορθολογισμό», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» σχετικά με «τη διασπορά θεωριών συνωμοσίας» εν μέσω συνθηκών κρίσης και με αφορμή τα παραδείγματα του προσφυγικού και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Ηλιόπουλος μιλά για τον κίνδυνο «υποτίμησης της ανάγκης του δημοκρατικού διαλόγου, που τροφοδοτεί - με τρόπο απροσδόκητο - τη διασπορά των θεωριών συνωμοσίας». Τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει στο δρόμο της διατύπωσης ριζοσπαστικών και ρεαλιστικών προτάσεων, στην αναμέτρηση με τα συγκοινωνούντα δοχεία της πατριδοκαπηλίας και της συνωμοσιολογίας, στην ανάγκη διαλόγου με τους πολίτες για τη θωράκιση της δημοκρατίας μας και το βάθεμα της ποιότητάς της».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η συνωμοσιολογία συχνά τρέφεται και από τοποθετήσεις που δεν εκκινούν από το περιθώριο του πολιτικού φάσματος, μπορεί να φύεται σε τόπους που δεν φανταζόμαστε».

Αναφέρει ειδικότερα, ότι στο προσφυγικό «ο σημερινός πρωθυπουργός στη Βουλή, με εκλεπτυσμένο τρόπο παρατηρούσε ότι δεν υπάρχει κάποιο γεωπολιτικό γεγονός που να δικαιολογεί αυτές τις ροές». Υποστηρίζει ότι «το δηλητήριο που άφησε πίσω της αυτή η άποψη το βλέπουμε και σήμερα», αφού «εμποδίζει την Ελλάδα από το να προχωρήσει σε μια σοβαρή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική που προφανώς θα έχει στον πυρήνα της και πολιτικές ένταξης».

Σχετικά με το παράδειγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει ότι «στελέχη της ΝΔ ενθάρρυναν ή συμμετείχαν σε συλλαλητήρια που τον τόνο τον έδινε ο σκληρός πυρήνας της άκρας δεξιάς και οι συνωμοσιολογικές αναφορές». Σχολιάζει ότι εκεί, «η αυτοδιαφημιζόμενη φιλελεύθερη ΝΔ δεν συνομίλησε με τη συνωμοσιολογία, αλλά υποτάχθηκε σε αυτήν», για να υποστηρίξει ότι «η ΝΔ σε μια κορυφαία συμφωνία για την ειρήνη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια, που ταυτόχρονα αποτέλεσε μια σημαντική διπλωματική ήττα του Ερντογάν, έπαιξε το χαρτί του συνωμοσιολογικού εθνικισμού».  

«Τώρα, ανακαλύπτει τις άρρητες δεσμεύσεις που εκπορεύονται από αυτόν», σχολιάζει ο κ. Ηλιόπουλος.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Αναγκαία η ανακατανομή πόρων στη δημόσια υγεία

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει την αναγκαιότητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και εκφράζει την ανησυχία του για το ότι «δεν υπάρχει μια αίσθηση του επείγοντος».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση για χαοτική κατάσταση στη Λέσβο

Μετά την φωτιά σε δομή που ξέσπασε στη Λέσβο και την κάθοδο ακροδεξιών από την Γερμανία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτει τις ευθύνες στον πρωθυπουργό για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από την ΕΕ ουσιαστική στήριξη

Το κρίσιμο σήμερα «δεν είναι τόσο να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας όσο να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ

Από το νησί της Λέσβου, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και στις αποφάσεις της κυβέρνησης.