Φωτο: ΑΠΕ

Μόνιμος μηχανισμός αποκλιμάκωσης για Ελλάδα - Τουρκία από το NATO

«Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς», τόνισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού που τίθεται μόνιμα σε εφαρμογή προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ.

Ο εν λόγω μηχανισμός περιλαμβάνει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, τη δημιουργία μίας ανοικτής γραμμής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ώστε να μπορούν να υπάρξουν προσπάθειες «χαλάρωσης» των εντάσεων.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού «Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020). Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης στη θάλασσα ή στον αέρα.

Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία». 

Παράλληλα ο επικεφαλής της Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», ενώ πραγματοποίησε και σχετική ανάρτηση στο Twitter.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ