ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μητσοτάκης - Φον ντερ Λάιεν: Να μειώσει την ένταση η Τουρκία

Συζητήθηκαν επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεταναστευτικό/προσφυγικό με αφορμή τις προτάσεις της Κομισιόν για ένα νέο Σύμφωνο και τη νέα δομή φιλοξενίας στη Λέσβο.

Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συζητήθηκαν η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεταναστευτικό/προσφυγικό με αφορμή τις προτάσεις της Κομισιόν για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τη νέα δομή φιλοξενίας στη Λέσβο, καθώς και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα των νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι το ζήτημα θα πρέπει να ξανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων που αφορούν τα Βαρώσια, και επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει απαραίτητος. Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ. Αμφότεροι προσβλέπουν στις προσεχείς συζητήσεις στο επίπεδο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές ιδέες και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον πλήρη μετασχηματισμό της χώρας, την οποία η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σπαταλήσει. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις που προσελκύει η χώρα και στην πρόσφατη ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, σύμφωνα με την κοινή δήλωση υπήρξε συμφωνία για το ότι: «η Ευρώπη χρειάζεται ένα προβλέψιμο, δίκαιο και ανθεκτικό σύστημα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, που θα εμπεριέχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στον επιμερισμό των ευθυνών και την αλληλεγγύη, και την πλήρη προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στο άσυλο. Δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η ελληνική πλευρά τόνισε την ανάγκη το Νέο Σύμφωνο να μεριμνά επαρκώς για τις πιέσεις που υφίστανται οι χώρες της πρώτης γραμμής».

Επίσης, αμφότερες οι πλευρές επισήμαναν ότι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου εξακολουθεί να είναι επείγουσα μετά τις πυρκαγιές στον καταυλισμό της Μόριας.

Εξήραν την γρήγορη ανταπόκριση των ελληνικών συνεργείων άμεσης βοήθειας και αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο της άμεσης ευρωπαϊκής βοήθειας. Σημείωσαν τις σημαντικές κοινές προσπάθειες που έχουν γίνει κατά τους τελευταίους εννέα μήνες για την αντιμετώπιση του υπέρμετρου αριθμού φιλοξενούμενων και τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά, περιλαμβανομένου του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών. Αναγνώρισαν παράλληλα ότι περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει από κοινού ώστε να διασφαλιστεί η προστασία αυτών που βρίσκονται στα νησιά και να υπάρξει μέριμνα για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν δεχτεί αξιοσημείωτη πίεση κατά τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το έργο της Ομάδας Δράσης (Task Force) που έχει συστήσει η Επιτροπή και να θέσουν σε λειτουργία μία κοινή διαδικασία για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, στην οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία κατάλληλων νέων εγκαταστάσεων στη Λέσβο. Αυτό αντανακλά τις προτάσεις του Νέου Συμφώνου και υπενθυμίζει τόσο την ανάγκη για συνεχιζόμενη ενίσχυση του ελληνικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου με γνώμονα τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στη στρατηγική μέσω της οποίας θα διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να αναδυθούν ισχυρότερες, οικονομικά και κοινωνικά, από την πανδημία. Όπως και άλλα κράτη μέλη, η Ελλάδα θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από το Next Generation EU, περιλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο αποσκοπεί στην στήριξη των κοινών προτεραιοτήτων της ΕΕ ταυτόχρονα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των κρατών μελών. Χαιρέτισαν τη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή και ανέφεραν ότι προσβλέπουν στην παρουσίαση του προσχεδίου των προτάσεων για το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας τις προσεχείς εβδομάδες. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το σχέδιο θα αντικατοπτρίζει μία φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς μία πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο συμπεριληπτική ανάπτυξη, για το καλό του ελληνικού λαού, ειδικά της νέας γενιάς.

Κομισιόν για Τουρκία: «Τα κράτη-μέλη παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λάβουν κατάλληλες αποφάσεις»

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρακολουθούν τις ενέργειες της Τουρκίας και θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, κληθείς να σχολιάσει τη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρακολουθούν, παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας» και προσέθεσε ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν πολύ ξεκάθαρα στα συμπεράσματα που αποφασίστηκαν και υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ο κ. Στάνο κατέληξε λέγοντας ότι «τα κράτη-μέλη παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λάβουν κατάλληλες αποφάσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-ΔΕΘ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να διαλέξει μεταξύ συνεργασίας ή προκλητικότητας

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Nομίζω ότι η Τουρκία γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, ND, Nea Dimokratia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Τα κέρδη από τις Visa Express σε Τούρκους τουρίστες

Η Visa Express για τους Τούρκους επισκέπτες σε 10 ελληνικά νησιά έχει εκτοξεύσει κατά 868% τις αφίξεις στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου. Ποια είναι τα νησιά που θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία μέχρι το τέλος Απριλίου.
Kyriakos Mitsotakis, Kiriakos Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η επίσκεψη Ερντογάν ήταν ένα βήμα στην προσέγγιση των δύο χωρών

«Χρειάζεται χρόνος για να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης και αυτό θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε και το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.