Μητσοτάκης: Στην ατζέντα της Συνόδου οι τουρκικές προκλήσεις

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη Μεσόγειο θα συζητηθεί στην αυριανή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή 16/10, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην πρώτη ημέρα της Συνόδου. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να υπάρξει συζήτηση και για την τουρκική προκλητικότητα, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό. 

«Ζήτησα από τον Σαρλ Μισέλ να προσθέσουμε στη συζήτηση και το θέμα της Τουρκίας και των προκλήσεων. Θα συζητηθεί την Παρασκευή και θα ενημερώσω τους συναδέλφους για τις νέες προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι η Τουρκία προχωρά σε απαράδεκτες κινήσεις και στην Κύπρο, αναφερόμενος στα Βαρώσια. Όπως είπε «η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή, εφόσον συνεχιστεί, να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα της πανδημίας, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι ένα από τα θέματα που έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής. 

«Η προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε το Brexit και την κλιματική αλλαγή. Η επικαιρότητα όμως μας υποχρεώνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα που θα χρειαστεί να συζητήσουμε. Στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η Ελλάδα τα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα, αλλά θα χρειαστεί απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί. Εφόσον αυτοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση των ηγετών για την τουρκική παραβατικότητα

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», είπε εχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να σταματήσει τις νέες γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία

Καμία απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι σε κλίμα έντασης

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».