Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Χωρίς προστασία η πρώτη κατοικία και χωρίς προοπτική εξυγίανσης οι επιχειρήσεις

Για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι οι διατάξεις του Νέου Πτωχευτικού μετατρέπουν τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές του σπιτιού τους για 12 χρόνια.

Έντονη κριτική άσκησε ο Μιχάλης Κατρίνης στο Νομοσχέδιο για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, τονίζοντας ότι παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ούτε την πρώτη κατοικία προστατεύει ούτε παρέχει πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στις υγιείς επιχειρήσεις. 

Αναφερόμενος στη χρονική συγκυρία υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρνει το Νομοσχέδιο για τον Νέο Πτωχευτικό «σε μια στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει πλαίσιο για την προστασία πρώτης κατοικίας, που αναστολή πλειστηριασμών δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή αλλά έχει ανακοινωθεί από τις τράπεζες, και που δεν γνωρίζουμε πόσο ευάλωτοι δανειολήπτες έχουν επωφεληθεί από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα “Γέφυρα” για να διασώσουν τη κύρια κατοικία τους». 

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της πρώτης κατοικίας, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι οι διατάξεις του Νέου Πτωχευτικού μετατρέπουν τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές του σπιτιού τους για 12 χρόνια με δικαίωμα επαναγοράς στην τρέχουσα εμπορική αξία και χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να θεωρηθεί αυτό «προστασία της πρώτης κατοικίας», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Οι δανειολήπτες που ανήκουν στη μεσαία τάξη, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», είπε ο κ. Κατρίνης, «δύσκολα θα θεωρηθούν ευάλωτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων, με συνέπεια και το σύνολο της περιουσίας τους να ρευστοποιηθεί και να χάνουν το δικαίωμα παραμονής στο ακίνητο ως ενοικιαστές». 

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ ενός νέου σύγχρονου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών, την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, και την απλοποίηση της πτώχευσης με γρήγορη εκκαθάριση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Υπάρχουν χιλιάδες έντιμοι επιχειρηματίες, τόνισε ο κ. Κατρίνης, που θεωρούνται αφερέγγυοι, όχι ηθικά, αλλά έναντι των τραπεζών, λόγω αντικειμενικών καταστάσεων. «Αξίζουν μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία, για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας προς όφελος της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

«Η  αξιοπρεπής στέγαση είναι όρος ανθρώπινης διαβίωσης και συνταγματικό δικαίωμα», τόνισε ο Ηλείος βουλευτής, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μόνο κόμμα που προστάτεψε πραγματικά την πρώτη κατοικία έχοντας πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής του, τον άνθρωπο, ειδικά τον πιο αδύναμο. Δυστυχώς ο Νέος Πτωχευτικός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KINAL
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάρτηση Φ. Γεννηματά για τα 39 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ

«Η ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν νίκη Δημοκρατίας, εθνικής συμφιλίωσης, νίκη Αλλαγής. Επρόκειτο για νίκη αξιοπρέπειας και καλύτερες μέρες στους Έλληνες, στις Ελληνίδες» σημείωσε σε ανάρτηση στα social media η Φώφη Γεννηματα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Καμία προστασία της πρώτης κατοικίας στον Πτωχευτικό Κώδικα

Όπως επεσήμανε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ «καταργείται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς χάνεται μαζί με την υπόλοιπη περιουσία των δανειοληπτών που πτωχεύουν». 
house
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Σταϊκούρα - Αχτσιόγλου για την πρώτη κατοικία

Καμία προστασία δεν υπάρχει για την πρώτη κατοικία στο πτωχευτικό που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου. «Ξεχνά» ό,τι δε βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Αχτσιόγλου απαντάει το Υπουργείο Οικονομικών.