Φωτο: ΑΠΕ

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): Η δωρεάν μαστογραφία ισχύει από το 2018 

Ο πρώην υπ. Υγείας, μιλώντας στο κοινοβούλιο, τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε κάτι που ισχύει ήδη» και προσέθεσε ότι από το 2018 την εν λόγω εξέταση μπορούν να κάνουν δωρεάν γυναίκες μεταξύ 40 και 50 ετών.

Για «γκάφα» κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Ξανθός αναφορικά με τη σημερινή εξαγγελία για δωρεάν μαστογραφία για γυναίκες μεταξύ 49 και 50 ετών. 

Όπως τονίζει ο κ. Ξανθός η δωρεάν μαστογραφία και μάλιστα για γυναίκες μεταξύ 40 και 50 ετών έχει θεσμοθετηθεί από το 2018, με διάταξη του υπ. Υγείας, στην οποία τονίζεται ότι δικαιούνται τη συγκεκριμένη εξέταση χωρίς οικονομική συμμετοχή μία διαγνωστική μαστογραφία ανά δύο έτη ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες η εξέταση προβλέπεται ανά έτος.

«Εξαγγείλατε πομποδώς λιγότερα και από αυτό που ισχύει σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Υγείας, προσέθεσε, μιλώντας στη Βουλή ότι η συγκεκριμένη εξέταση είναι στη λίστα με τος παροχές του ΕΟΠΥΥ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε ότι «Ο πρωθυπουργός ξέχασε να πει ότι το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας ήδη ισχύει για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών από το 2018. Από τον Ιούνιο του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει νομοθετικό πλαίσιο για δωρεάν μαστογραφία, κάθε δύο έτη, για γυναίκες από 40-49 ετών και κάθε χρόνο για γυναίκες άνω των 50 (καθώς και άνω των 35 με οικογενειακό ιστορικό). Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη δείχνει ότι μάλλον ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε άλλη χώρα. Εκτός και αν η ουσία της σημερινής ανακοίνωσης βρίσκεται στην “συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας μειώνει τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία, ακυρώνει μόνιμες προσλήψεις και διαρκώς προχωράει σε δωράκια προς τις ιδιωτικές κλινικές. Ακόμα και τώρα συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τη δημόσια υγεία ως πεδίο κερδοφορίας. Αναδεικνύονται έτσι σε μία ιδεοληπτική και επικίνδυνη κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το εν λόγω μέτρο κατά τη συνάντησή του με γυναίκες οι οποίες είτε έχουν νικήσει τον καρκίνο του μαστού, είτε «πολεμούν» ακόμη εναντίον του.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Iliopoulos-SYRIZA-Politiki-antipoliteusi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Χρειαζόμαστε «εμβόλιο» ενάντια στις ιδεοληψίες της ΝΔ

Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επέμεινε και την Πέμπτη στη Βουλή πως «βασική εστία διασποράς του ιού είναι η διασκέδαση των νέων ανθρώπων», υποστηρίζοντας πως έτσι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη νεολαία ως «εσωτερικό εχθρό»