Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Βρούτσης: Άμεσα σχέδιο για επίλυση των εκκρεμών κύριων συντάξεων

Ο υπουργός Εργασίας, αφού ανέφερε πως «οι καινούργιες συντάξεις πλέον είναι δρομολογημένο να βγαίνουν αυτόματα στο μέλλον» είπε πως «οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 119.568».

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που μέσα στο μήνα θα παρουσιαστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή, θα υπάρχει ένα συμπυκνωμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των ληξιπροθέσμων κύριων συντάξεων, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Γκεγκέρογλου.

Ο υπουργός Εργασίας, αφού ανέφερε πως «οι καινούργιες συντάξεις πλέον είναι δρομολογημένο να βγαίνουν αυτόματα στο μέλλον» είπε πως «οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 119.568». Τόνισε πως στο σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα απεικονίζεται η φθίνουσα πορεία στις εκκαθαρίσεις των κύριων συντάξεων που υπάρχει, καθώς και η αντιμετώπιση σε σύντομο χρονικό διάστημα του προβλήματος, υπό την προϋπόθεση βέβαια να μην υπάρξει κάποιο γενικευμένο lockdown.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε στη Βουλή, ότι «τον μήνα Σεπτέμβριο σπάσαμε κάθε προηγούμενο φράγμα απονομής κύριων συντάξεων, καθώς εκδόθηκαν 19.632 και τα στοιχεία δείχνουν ότι και για τον μήνα Οκτώβριο, η απόδοση εκκαθάρισης εκκρεμών συντάξεων θα είναι το ίδιο υψηλή». Σε ό,τι αφορά επίσης τα εκκρεμή ληξιπρόθεσμα έξοδα Υγείας, ανέφερε πως, «αν και τα παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση στα 212.071.763 ευρώ και αυτά τα έχουμε απομειώσει και έχουν απομείνει για πληρωμές μόνο 20.062.000 ευρώ».

«Τα εκκρεμή εφάπαξ που τα παραλάβαμε στα 116.545.146 ευρώ, σήμερα είναι μειωμένα στα 58.747.610 ευρώ, δηλαδή έχουμε μείωση άνω του 50%. Οι δε αποδόσεις εξόδων κηδείας που βασανιστικά απασχολούσαν τον κόσμο και ήταν 45.000 περιπτώσεις, έχουν πληρωθεί όλες», ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με τα αναδρομικά, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «δόθηκαν σε 1.150.000 συνταξιούχους χωρίς λάθη, γι' αυτό δεν υπήρχαν και διαμαρτυρίες, εκτός από κάποια στοχευμένα και υποβολιμαία δημοσιεύματα. Οι δύο κατηγορίες συνταξιούχων με έτος αναφοράς 2015 και 2016 θα τα πάρουν μέσα στον Νοέμβριο, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Οι δε κληρονόμοι των συντάξεων αποβιωσάντων συνταξιούχων, θα τα πάρουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα κάνουμε τώρα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vroutsis, ypourgeio, ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Δεν θίγονται ηλικιακά όρια και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά για πρώτη φορά την παθογένεια δεκαετιών, καθώς, μέχρι το τέλος του 2021, θα προσπαθήσουμε να απονείμουμε όλες τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, τονίζει ο υπουργός Εργασίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Στις 9 Ιουλίου, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι, τον Σεπτέμβριο, προγραμματίζεται να καταβληθεί η νέα κύρια σύνταξη, που αφορά τους συνταξιούχους με 30 έτη και μία ημέρα εργασιακού βίου και προκύπτει, με βάση νέους συντελεστές αναπλήρωσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Ικανοποιητική η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ»

Έχουν εκδοθεί οι πρώτες 840 ψηφιακές συντάξεις ενώ στις αρχές Ιουλίου, θα παρουσιαστεί η πλήρης εφαρμογή και υλοποίηση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.