ΓΔ: 916.17 0.08% Τζίρος: 24.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:38:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Για στήριξη Ελλάδας στο προσφυγικό δεσμεύεται η Ευρώπη

Μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς, υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής η θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εξασφάλισε η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου η θέση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά η αποσυμφόρηση των νησιών», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες», σημείωσε, «προσθέτοντας ότι χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων.

«Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Και σημείωσε ότι το plan «B» θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Καταδίκη της Τουρκίας

Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν, εξάλλου, την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης

Για την τουρκική επέμβαση στην Συρία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ηγέτες, επίσης ομόφωνα, αποφάσισαν την καταδίκη της. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Η ελληνική πλευρά αντιτάσσεται, όπως και η πλειοψηφία των κρατών μελών σε οποιαδήποτε πρόταση για μείωση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές. Η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Όπως είπε, υπήρξε ανακούφιση αλλά και θλίψη για την έξοδο της Βρετανίας. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σχετικά με το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με πρωτοβουλία της Γαλλίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ όσο ήταν στις Βρυξέλλες, ενώ επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του, δηλαδή ότι δεν θα θέσει - έστω και εάν είναι προβληματική η συμφωνία των Πρεσπών- εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, αλλά και ότι θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία και να λυθούν εκκρεμότητες, όπως αυτή με τα εμπορικά σήματα. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen, Komision
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα η σύνοδος της EuroMed 9 με συμμετοχή Μακρόν, Ντράγκι και φον ντερ Λάιεν

Στο επίκεντρο της ατζέντας στη φετινή Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιείται στη χώρα μας, θα βρεθεί και η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας καθώς διαμορφώνεται ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης προς ΕΕ: Υψίστης σημασίας η αδειοδότηση νέων εμβολίων

Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έθεσε στους συνομιλητές του την πρότασή του, για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα στις 15/9 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ, ενώ επιβεβαίωσε τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στις 10/9 με τον Εμ. Μακρόν.