Φωτο: ΑΠΕ

Για στήριξη Ελλάδας στο προσφυγικό δεσμεύεται η Ευρώπη

Μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς, υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής η θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εξασφάλισε η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου η θέση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά η αποσυμφόρηση των νησιών», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες», σημείωσε, «προσθέτοντας ότι χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων.

«Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Και σημείωσε ότι το plan «B» θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Καταδίκη της Τουρκίας

Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν, εξάλλου, την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης

Για την τουρκική επέμβαση στην Συρία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ηγέτες, επίσης ομόφωνα, αποφάσισαν την καταδίκη της. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Η ελληνική πλευρά αντιτάσσεται, όπως και η πλειοψηφία των κρατών μελών σε οποιαδήποτε πρόταση για μείωση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές. Η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Όπως είπε, υπήρξε ανακούφιση αλλά και θλίψη για την έξοδο της Βρετανίας. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σχετικά με το μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με πρωτοβουλία της Γαλλίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ όσο ήταν στις Βρυξέλλες, ενώ επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του, δηλαδή ότι δεν θα θέσει - έστω και εάν είναι προβληματική η συμφωνία των Πρεσπών- εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, αλλά και ότι θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία και να λυθούν εκκρεμότητες, όπως αυτή με τα εμπορικά σήματα. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Να μην επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του χρέους

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το Ταμείο πρέπει να είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους ενώ θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσεις πρωτίστως σε επιχορηγήσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ανάγκη για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους τονίζει ο πρωθυπουργός

Παραμένει η διαφορά που ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μεγάλη επιτυχία η συμφωνία Ε.Ε. - Κίνας για τα αγροτικά προϊόντα

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας η οποία, εκτός των άλλων, προστατεύει 6 σημαντικά ελληνικά προϊόντα.