ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen, Komision
Φωτο: Shutterstock

Στην Αθήνα η σύνοδος της EuroMed 9 με συμμετοχή Μακρόν, Ντράγκι και φον ντερ Λάιεν

Στο επίκεντρο της ατζέντας στη φετινή Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιείται στη χώρα μας, θα βρεθεί και η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας καθώς διαμορφώνεται ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό.

Οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φιλοξενεί σήμερα η χώρα μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Σύνοδος που πρόκειται πλέον για το MED9 καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας, αποκτά ξεχωριστή γεωπολιτική βαρύτητα μετά το σύμφωνο ασφαλείας που υπέγραψαν ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Συνόδου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του MED9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Το σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν ενημερώθηκε, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τις συζητήσεις σε ένα σαφώς νεοδιαμορφούμενο γεωπολιτικό σκηνικό, παρά το γεγονός πως αναμένεται να αναλυθεί και να αποτιμηθεί διεξοδικά στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες της.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα:

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης προς ΕΕ: Υψίστης σημασίας η αδειοδότηση νέων εμβολίων

Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έθεσε στους συνομιλητές του την πρότασή του, για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα στις 15/9 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ, ενώ επιβεβαίωσε τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στις 10/9 με τον Εμ. Μακρόν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Να μην επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του χρέους

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το Ταμείο πρέπει να είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους ενώ θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσεις πρωτίστως σε επιχορηγήσεις.