ΓΔ: 1998.57 -0.79% Τζίρος: 62.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:56:01
κοιτάσματα πετρελαίου
Φώτο: Κοίτασμα πετρελαίου, Credits: Shutterstock

ExxonMobil: Μπαίνει στην πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια

Ιστορική συμφωνία ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy για την πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια, στο Block 2 του Ιονίου, με ορίζοντα το 2027.

Συμφωνία μεταξύ ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy για την πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια υπεγράφη πριν από λίγο στο περιθώριο της 6ης P-TEC στο Ζάππειο.

Ειδικότερα, η ExxonMobil εισέρχεται με ποσοστό 60% στο «μπλοκ 2» του Βορειοδυτικού Ιουνίου που διαχειρίζονται η Energean και η Helleniq Energy, ενώ η πρώτη γεώτρηση αναμένεται στα επόμενα δύο χρόνια. 

Οι υπογραφές έπεσαν παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, του Αμερικανού υπουργού Εσωτερικών και ενεργειακού «τσάρου», Νταγκ Μπέργκαμ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται 40 χρόνια μετά την τελευταία υπεράκτια γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές εντός της ελληνικής Επικράτειας. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που εκτελέστηκε εξερευνητική γεώτρηση στο θαλάσσιο χώρο για την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος ήταν οι δύο γεωτρήσεις Νηρέας-1 και Ολυμπία-1 στα ανοικτά του Θερμαϊκού κόλπου το 1986. 

Το Block 2 αποτελεί την πλέον ώριμη παραχώρηση για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος υδρογονανθράκων με πιθανότητες επιτυχίας της τάξης του 15-18% (Υψηλό Ρίσκο – Υψηλή Απόδοση).

Τυπικά, η δέσμευση για την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης θα πρέπει να έχει ληφθεί έως τον Μάρτιο του 2026 προκειμένου να υποβληθεί επίσημα το αίτημα μετάβασης στην επόμενη (δεύτερη) ερευνητική περίοδο προς την ΕΔΕΥΕΠ. Η διενέργειά της, εφόσον προχωρήσουν ομαλά οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες, είναι εφικτή μέσα στην επόμενη διετία.   

Η ερευνητική γεώτρηση Ασωπός-1 θα εξετάσει έναν πιθανό ταμιευτήρα ανθρακικών πετρωμάτων σε βάθος 4000 μ και αφορά δυνητικό κοίτασμα περίπου 200 δισεκ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου. 

H συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 60% της παραχώρησης από την ExxonMobil. Με βάση τη συμφωνία, τα ποσοστά της κοινοπραξίας διαμορφώνονται ως εξής: ExxonMobil 60%, Energean Hellas 30% και HelleniQ Upstream Δυτική Κέρκυρα 10%.

«Είμαστε εδώ, στην Αθήνα, καθώς επεκτείνουμε το αποτύπωμά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη γύρω περιοχή. Διαθέτουμε ήδη δύο ανακαλύψεις στην Κύπρο και άλλες στην Αίγυπτο, ενώ σήμερα επεκτείνουμε την ερευνητική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα, προσθέτοντας ένα τρίτο, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο θαλάσσιο block», ανέφερε σχετικά ο John Ardill, Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της ExxonMobil.

Όπως ανέφερε, η νέα αυτή προσθήκη «θέτει τις βάσεις μιας στρατηγικής συνεργασίας που θα οδηγήσει σε γεώτρηση εντός του χρονικού ορίζοντα του 2027», ενώ χαιρέτισε «τη στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τους επενδυτικούς εταίρους».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε στην Ελλάδα την τεχνολογία και τις δυνατότητες της ExxonMobil», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «η εταιρεία στηρίζει ένα ενεργειακό μοντέλο χαμηλού κόστους, αξιόπιστης και προσιτής ενέργειας που θα αποτελέσει θεμέλιο για την ανάπτυξη της οικονομίας της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα αναβολή στην απόφαση για τη γεώτρηση στα νότια της Κρήτης

Η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση μετατίθεται, καθώς Εxxon Mobil και Helleniq Energy επανεξετάζουν τα δεδομένα. Τι είπαν τα κορυφαία στελέχη του ομίλου για την κερδοφορία και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.
πετρέλαιο θέρμανσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΚΟ: Πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,09€/λίτρο με 12 άτοκες δόσεις και δώρα

Η ΕΚΟ διαθέτει πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,09 ευρώ/λίτρο, τη χαμηλότερη τιμή εκκίνησης των τελευταίων ετών, με δυνατότητα αποπληρωμής έως 12 άτοκες δόσεις και μεγάλη κλήρωση για 100 τυχερούς.
Πλατφόρμα Πρίνου Enearth
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Σε εξέλιξη πρόγραμμα έρευνας για αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Τον Νοέμβριο 2024 έγινε η πρώτη μέτρηση CO2 στον Κόλπο Καβάλας, ενώ η δεύτερη ακολούθησε τον Μάρτιο 2025, στο πλαίσιο της επένδυσης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο από την EnEarth της Energean.