ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Με rapid ή self test η επιστροφή τουριστών στις χώρες τους

Ο πρωθυπουργός, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα, τόνισε ότι για να διευκολυνθούν οι ταξιδιώτες κατά την επιστροφή τους, χρειάζεται η διενέργεια και άλλων τεστ, εκτός του PCR.

Ο πρωθυπουργός όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τόνισε στη Σύνοδο Κορυφής την ανάγκη αμοιβαιότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη μέχρι να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID.

Πρότεινε μάλιστα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, κατά την επιστροφή στις χώρες προέλευσης, να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR, αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test, καθώς και ευρεία χρήση self test που έχουν αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα

Την επιτάχυνση του εμβολιασμού στην ΕΕ και τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επιτρέψουν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας υπογράμμισαν στα συμπεράσματά τους για την πορεία της Covid-19 οι ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις, ώστε να ληφθεί δράση αν κριθεί απαραίτητο. «Κλειδί θα είναι η εν εξελίξει εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής των εμβολίων και η διασφάλιση επαρκούς διανομής τους σε όλη την ΕΕ» τονίζουν οι «27».

Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό Covid, οι ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι». Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό Covid και καλεί για την άμεση υιοθέτησή του. Επίσης, με προοπτική τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, καλεί σε αναθεώρηση των συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας αντίδρασης». «Η ΕΕ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19 και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 και στηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX για αυτόν τον σκοπό» τονίζουν οι «27».

Στο κείμενο επισημαίνεται, τέλος, ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων για να στηρίξουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη, με στόχο να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του χρόνου και να συμβάλουν στην ανάπτυξη τοπικής παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία που έγινε στη Ρώμη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση και κορονοϊός στα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής

Οι ηγέτες θα έχουν και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε, με βάση την «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.