ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gennimata, kinal
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Γεννηματά: Σχεδιασμός για στήριξη πληγέντων από τη κακοκαιρία στη Κρήτη

Η κ. Γεννηματά κάλεσε  τη Κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία που θα καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής, τη Τρίτη, για την υπαγωγή και της Κρήτης στις ταχείες διαδικασίες εφαρμογή των μέτρων που νομοθετήθηκαν για τις καταστροφές από τον Ιανό.

Oι σοβαρές καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Κρήτη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με τον περιφερειάρχη της Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε μετά τη τηλεδιάσκεψη πως χρειάζεται, χωρίς καθυστέρηση, να υλοποιηθεί ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών. 

«Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την στήριξη των πληγέντων, τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών, αλλά και την θωράκιση των περιοχών με τις κατάλληλες υποδομές», ανέφερε και επεσήμανε πως είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων με χρηματοδότηση από την πολιτεία και υλοποίηση από την Περιφέρεια, με έμφαση στην περιοχή του νέου αεροδρομίου και τον Βόρειο οδικό άξονα. 

Η κ. Γεννηματά κάλεσε  τη Κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία που θα καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής, τη Τρίτη, για την υπαγωγή και της Κρήτης στις ταχείες διαδικασίες εφαρμογή των μέτρων που νομοθετήθηκαν για τις καταστροφές από τον Ιανό (Ν.4728/2020).

Ειδικότερα το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

  • Την αύξηση της χρηματοδότησης που δόθηκε στην Περιφέρεια και στους Δήμους που επλήγησαν, για την αποκατάσταση των υποδομών. Τα ως τώρα ποσά είναι ανεπαρκή.
  • Την άμεση ενίσχυση των πληγέντων με 5000 ευρώ για τους κατοίκους και 8000 ευρώ για καταστήματα και εγκαταστάσεις 
  • Την εξατομικευμένη καταγραφή των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις, στις οικοσκευές. Ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές αποζημιώσεις. Ιδιαίτερα όταν οι κάτοικοι  ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις λόγω των περσινών καταστροφών.
  • Την αναστολή των πάσης φύσεων φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών υποχρεώσεων των πληγέντων.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι:  Σταύρος Αρναουτάκης - περιφερειάρχης Κρήτης, Γιάννης Κουράκης - πρόεδρος Π.Ε.Δ Κρήτης, Γιάννης Γουλιελμάκης - αντιπεριφερειάρχης Λασιθiου, Νίκος Συριγωνάκης - αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Μαρία Λιονή - αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Γιάννης Στεφανάκης  - δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Σέγγος - Δήμαρχος Χερσονήσου Ηρακλείου, Μενέλαος Μποκέας - δήμαρχος Μαλεβιζίου Ηρακλείου, Μανώλης Φραγκάκης - δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου, Γιώργος Μαρινάκης - δήμαρχος Ρεθύμνου, Δημήτριος Κόκκινος - δήμαρχος Μυλοπόταμου Ρεθύμνου, Γιάννης Ταταράκης - δήμαρχος Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου, Παντελής Μουρτζανός - δήμαρχος Αμαρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Ταβερναράκης - αντιπρόεδρος ΤΕΕ Αν. Κρήτης, Αντώνης Ζαχαριουδάκης - γραμματέας Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου, Μιχάλης Σαρρής - γραμματέας Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Ρεθύμνου, Γιώργος Μπελούκας- γραμματέας Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Καμίνης. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση, σε κενό ασφάλειας ο τουρισμός

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως δεν υπήρξε σχέδιο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα σε τουριστικούς προορισμούς, στους εργαζόμενους στον τουρισμό και στις μεταφορές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτική κατευνασμού και υποχωρήσεων προς την Τουρκία απέτυχε

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, κ. Μ. Κατρίνης, χαρακτήρισε πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο, την ιστορική μνήμη και την ίδια τη Διεθνή Κοινότητα, τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου με την Αμμόχωστο.
Katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Χωρίς καμία προστασία νοικοκυριά και πρώτη κατοικία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Απαραίτηση η ανάπτυξη και ευημερία χωρίς αποκλεισμούς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας σε Συνέδριο του ΕΕΑ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η πανδημική κρίση ανέδειξε την ανάγκη της παραγωγικής αυτονομίας της χώρας και του μετασχηματισμού της οικονομίας».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόσβαση στη ρευστότητα προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεων

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, κ. Μ. Κατρίνης, «30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».