petsas, koronoios, kybermitikos, ekproswpos
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Στ. Πέτσας: Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, δεν βοηθούν οι ημερομηνίες

«Δύσκολη εξίσωση» η εστίαση, αναμένονται οι εισηγήσεις για τα σχολεία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «διπλών βιβλίων» στην καταγραφή των δεδομένων του κορονοϊού.

Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι στην αρχή του δεύτερου lockdown υπήρξε μια χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων η οποία περιορίστηκε στη συνέχεια και τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω.

Η κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είπε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αλλά δεν μίλησε για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ιδιαίτερα για τα σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους, ενώ αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων.

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να «ρεφάρουν» όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ.

Για την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη είπε ότι ναι, ίσως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα μερικές ημέρες ή μια εβδομάδα νωρίτερα αλλά θύμισε ότι τότε ουδείς δεν είχε εισηγηθεί lockdown.

Διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «διπλών βιβλίων» στην καταγραφή των δεδομένων του κορονοϊού και έκανε λόγο για «απελπισία αντιπολιτευτική», που προσπαθεί να διαρρήξει το πιο σημαντικό, την εμπιστοσύνη. Ο κ. Πέτσας είπε μάλιστα ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες έρχεται από τους ίδιους τους επιστήμονες που χαρακτήρισαν αδιανόητο να γίνεται τώρα μια τέτοια συζήτηση. Επεσήμανε επίσης ότι οι επιστήμονες εισηγούνται αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. 

Όσον αφορά το δημοσίευμα της Καθημερινής, ότι έρχεται ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις, είπε ότι «δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους», λέγοντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα και πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ανοιχτό να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα σε «κόκκινες περιοχές»

Σε αναμονή της εισήγησης των λοιμωξιολόγων η κυβέρνηση. Σήμερα ή αύριο οι σχετικές ανακοινώσεις. Τα περισσότερα κρούσματα στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ανάσα για τις επιχειρήσεις η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πρόβλεψη για τις μετακινήσεις τις ημέρες των εορτών τόνισε ο κ. Πέτσας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία διεύρυνση του ωραρίου μετακινήσεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Yπάρχει πτώση, όχι ικανοποιητική, έως το Σάββατο οι ανακοινώσεις

Η βελτίωση είναι αργή και για αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξετάζεται αλλαγή στο αφορολόγητο με τις αποδείξεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια

Θα εξεταστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.