ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Μ. Κατρίνης: Ποιος απειλεί περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Η κυβέρνηση υλοποιεί με χειρουργική ακρίβεια τις επιταγές της «έκθεσης Πισσαρίδη» που θεωρεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «πρόβλημα», σημειώνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Φτωχός συγγενής των προγραμμάτων ρευστότητας, με την ευθύνη και την ανοχή της κυβέρνησης, αποδεικνύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Κατρίνης, επικαλούμενος δύο πρόσφατες έρευνες, ενώ θέτει το ερώτημα «ποιος απειλεί περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Η κρίση ή η κυβέρνηση Μητσοτάκη;». 

Όπως τονίζει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Safe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μαζί τα υψηλά επιτόκια κρίνονται ως το βασικότερα προβλήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμα και τους μήνες της πανδημίας
  • Μόλις το 30% των επιχειρήσεων πήραν δάνειο που αντιστοιχεί  στο σύνολο του ποσού που αιτήθηκαν

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν πως τα νέα τραπεζικά δάνεια κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις (με καθαρές χρηματοδοτήσεις 5,2 δισ. ευρώ), με τις μικρές επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν μόλις 76 εκατ. ευρώ. Από τις χρηματοδοτήσεις του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μόλις το 2,4% των χρημάτων κατέληξαν στις μικρές επιχειρήσεις (με ετήσιο τζίρο ως 100.000 ευρώ).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφάρμοσε χρηματοδοτικά προγράμματα που, εν τέλει, δεν αφορούν τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή το 99% του επιχειρείν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, ο οποίος σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί με χειρουργική ακρίβεια τις επιταγές της «έκθεσης Πισσαρίδη» που θεωρεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «πρόβλημα» και βασικό λόγο για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδρανεί και αφήνει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους, χωρίς επαρκή μέτρα στήριξης και εργαλεία ρευστότητας που θα φτάσουν σε όλους. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας άντεξε το βάρος της δεκαετούς κρίσης. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη στην κυβέρνηση και ας αφυπνιστούν», καταλήγει η δήλωση. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Ανεπαρκής ο βασικός μισθός για το κόστος ζωής στην Ελλάδα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ, με την Ελλάδα να ξεπερνά μόνο τις Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία και Βουλγαρία.
katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση, σε κενό ασφάλειας ο τουρισμός

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως δεν υπήρξε σχέδιο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα σε τουριστικούς προορισμούς, στους εργαζόμενους στον τουρισμό και στις μεταφορές.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτική κατευνασμού και υποχωρήσεων προς την Τουρκία απέτυχε

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, κ. Μ. Κατρίνης, χαρακτήρισε πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο, την ιστορική μνήμη και την ίδια τη Διεθνή Κοινότητα, τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου με την Αμμόχωστο.