ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Θα προλάβουν οι μαθητές να πάρουν την επιδότηση υπολογιστών;

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η παρατεταμένη κρίση, η ανεργία και η καθήλωση των εισοδημάτων διεύρυνε το εγχώριο «ψηφιακό χάσμα» και δημιούργησε επιπλέον εμπόδια στην εκπαίδευση των μαθητών.

Το πρόβλημα της έλλειψης οικιακών υπολογιστών που αντιμετωπίζουν πολλές αδύναμες οικονομικά οικογένειες, με συνέπεια να εμποδίζεται η απρόσκοπτη παρακολούθηση της τηλεκπαίδευσης, θέτει ο Μιχάλης Κατρίνης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η παρατεταμένη κρίση, η ανεργία και η καθήλωση των εισοδημάτων διεύρυνε το εγχώριο «ψηφιακό χάσμα» ως προς την πρόσβαση στο διαδίκτυο, και δημιούργησε επιπλέον εμπόδια στην εκπαίδευση των νέων μαθητών, ιδίως όσων προέρχονται από οικογένειες με οικονομική αδυναμία.

Η διενέργεια των μαθημάτων εξ αποστάσεως προκάλεσε σοβαρές δυσχέρειες στην ομαλή συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών (λόγω του κακού δικτύου αλλά και της έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού) και αυτό πιστοποιείται και από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, επισημαίνει ο Μιχάλης Κατρίνης. Χαρακτηριστικά, μόνο στο δήμο Πύργου και σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοτικής, τουλάχιστον 500 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης δε διαθέτουν Η/Υ.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μόλις πρόσφατα, επιδεικνύοντας πρωτοφανή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση - 9 ολόκληρους μήνες μετά το πρώτο lockdown - και λόγω της αναγκαστικής τηλεκπαίδευσης, θυμήθηκε να προετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα επιδότησης για την απόκτηση οικιακών φορητών υπολογιστών για οικονομικά αδύναμους μαθητές, μέσω της δημόσιας εταιρείας «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» (εποπτείας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης), τονίζει ο βουλευτής. 

Ωστόσο, αναφέρει, κανείς δεν γνωρίζει ούτε την έκταση εφαρμογής, ούτε και την την ταχύτητα υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος.  Δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει εκατοντάδες οικογένειες λόγω των συνθηκών, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής καλεί τον αρμόδιο υπουργό, πέρα από τις διθυραμβικές ανακοινώσεις για την έλευση του 5G να διασφαλίσει για όλους την ισότητα στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και να απαντήσει συγκεκριμένα:

  • Ποιος θα είναι ο αριθμός των δικαιούχων επιδότησης, με δεδομένο ότι το σύνολο των μαθητών υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο;
  • Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει εξασφαλιστεί για το έργο αυτό;
  • Πότε θα φτάσουν οι υπολογιστές στους μαθητές και αν θα προλάβουν να τους χρησιμοποιήσουν πριν τελειώσει η φετινή σχολική χρονιά;
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Κυβέρνηση και τράπεζες αποκλείουν από τη ρευστότητα τις ΜμΕ

«Οι τράπεζες εφαρμόζουν πολύ αυστηρά κριτήρια που επιτρέπουν μόλις σε 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.
Katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Απροστάτευτα τα νοικοκυριά, χωρίς ρευστότητα οι επιχειρήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους στα 234 εκατ. ευρώ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.