ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα με αναδρομική ισχύ από 2006

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει απόψε την ενεργοποίηση της αναστολής ΦΠΑ με αναδρομική ισχύ για να δοθεί ισχυρή ώθηση στην αγορά ακινήτων. Ο πρωθυπουργός θα εκφράσει τη βεβαιότητά του για μείωση του στόχου του πλεονάσματος.

Ένα μέτρο που αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στην αγορά ακινήτων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: η αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα θα ισχύσει αναδρομικά για όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006, δηλαδή από την ημερομηνία πρώτης εφαρμογής του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σίγουρος για το πλεόνασμα

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα εκφράσει στην ίδια ομιλία την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί από το 2021 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, όπως θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σχηματικά το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο, το οποίο στη μια πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στην άλλη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια.

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις, θα τονίσει ότι προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και θα αναφερθεί ενδεικτικά στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδη

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η υπουργός Πολιτισμού, κα Μενδώνη είναι απόλυτα επιτυχημένη στο έργο της, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι πρέπει να απομακρυνθεί.