ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Ποια είναι τα 11 νέα μέλη της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό

Εννέα βουλευτές της ΝΔ έρχονται να προστεθούν στο νέο υπουργικό σχήμα. Ζέττα Μακρή, Σοφία Βούλτεψη, Μαρία Συρεγγέλα οι γυναίκες που ενισχύουν το κυβερνητικό σχήμα.

Εκτός από την μετακίνηση, αλλά και απομάκρυνση κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, εννέα βουλευτές της ΝΔ έρχονται να προστεθούν στο νέο υπουργικό σχήμα, με τον Σπήλιο Λιβανό να αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Χρήστος Ταραντίλης να αναλαμβάνει την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αντικαθιστώντας τον Στέλιο Πέτσα που μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Αξιοσημείωτη η τοποθέτηση του Νικόλας Γιατρομανωλάκης που αποτελεί τον πρώτο υφυπουργό που έχει δηλώσει ανοικτά πως είναι ομοφυλόφιλος.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και 'Αγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης αποτέλεσε το 2017 προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκης για την θέση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, ενώ μπήκε στη Βουλή το 2019. Είναι καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων καθώς και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή, ενώ συμμετείχε και ως μέλος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής το φθινόπωρο του 2019.

Το νέο «δίδυμο» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός. Είναι γιος του πρώην υπουργού Διονύση Λιβανού και σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση.

Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια στην Ελλάδα ως στέλεχος επιχειρήσεων και το 1998 δημιούργησα και έκτοτε λειτουργώ την εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων «ΔΙΩΝ Α.Ε.» και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο Βέλγιο. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Το 2013, ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς του ανέθεσε τη θέση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου αναλαμβάνει την θέση του Κώστα Σκρέκα ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή στις εκλογές του 2019.

Έχει σπουδάσει στο Γεωπονικό και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Την περίοδο 2006-2009 ήταν Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και το από το 2013 ήταν επικεφαλής της εταιρείας οδικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΣΥ Α.Ε.) θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει, σε τιμητική θέση, στο ψηφοδέλτιο Β’ Αθηνών της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι νέες γυναίκες της κυβέρνησης

Η Ζέττα Μακρή ανέλαβε υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Η βουλευτής Μαγνησίας εξελέγη το 2000 και το 2004 στη Βουλή, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι σήμερα βρίσκεται στα γαλάζια έδρανα. Έχει διατελέσει επίσης Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013

Η Σοφία Βούλτεψη αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδια για την ένταξη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η βουλευτής Πειραιά που έχει εργαστεί στο παρελθόν ως δημοσιογράφος έχει σπουδάσει στη Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε υπάρξει αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων την 7η Μαρτίου 2004.

Έχει πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο και παρουσία καθώς έχει υπάρξει πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ήταν η πρώτη Γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της ΝΔ μετά την Βιργινία Τσουδερού.

Η Μαρία Συρεγγέλα αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen), ενώ εχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005, ενώ ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2004.

Από το Ποτάμι σε κυβερνητικές θέσεις

Νέος υφυπουργός για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού αναλαμβάνει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης που μετά τον ανασχηματισμό είναι ο πρώτος υπουργός στην Ελλάδα που έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι γκέι. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ήταν στο παρελθόν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας στο Ποτάμι στις ευρωεκλογές του 2014 και υποψήφιος βουλευτής το 2015.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2019 κατείχε τη θέση του Διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV, καθώς και στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Πανεπιστήμιο Harvard, αλλά και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας.

Ο Γιώργος Αμυράς που πήρε «μεταγραφή» στη ΝΔ από το Ποτάμι, ανέλαβε υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο βουλευτής Ιωαννίνων ξεκίνησε ως δημοσιογράφος και παρουσιαστής στα κρατικά κανάλια, ενώ είχε υπάρξει και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων λαμβάνοντας ωστόσο μόλις 7,37% στον πρώτο γύρο. Το 2014 μετά από πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Το 2019 εντάχθηκε οριστικά στη ΝΔ μετά την αποχώρηση του από το Ποτάμι που είχε υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα νέα στελέχη που ενισχύουν το κυβερνητικό σχήμα

Ο νέος βουλευτής Γιώργος Κώτσιρας επελέγη για να ενισχύσει την κυβερνητική ομάδα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αναλαμβάνοντας υφυπουργός αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπήκε στη Βουλή για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές του 2019, και είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Είναι επίσης μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου, και βρίσκεται και στην υποεπιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία. Το 2014 αν και υποψήφιος δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Νέος υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης αναλαμβάνει ο Σταύρος Καλαφάτης που αποτελεί γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης. Ο μέχρι πρότινος Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας είχε ορκιστεί βουλευτής για πρώτη φορά το 2003 αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Ψωμιάδη που ανέλαβε τη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Μπήκε στη Βουλή το 2004, το 2007, το 2009, και στις δυο εκλογές του 2012 αλλά και στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2015 καθώς και το 2019.

Νέος υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αρμόδιος για ειδικά ψηφιακά έργα και το Κτηματολόγιο αναλαμβάνει ο Γιώργος Στύλος. Ο βουλευτής Άρτας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς την περίοδο που ήταν υφυπουργός Παιδείας στη κυβέρνηση Σαμαρά, τον Νοέμβριο του 2014 είχε προχωρήσει στην απαράδεκτη δήλωση προς την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη πως «θέλει Κασιδιάρη».

Ο βουλευτής Πειραιώς Κώστας Κατσαφάδος αναλαμβάνει τη νέα θέση που δημιουργήθηκε, και θα υπηρετήσει την κυβέρνηση ως υφυπουργός αρμόδιος για θέματα του κλάδου πλοίων. Είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο κυβερνητικό σχήμα. Είχε εκλεγεί βουλευτής Ά Πειραιώς και Νήσων με τη ΝΔ τόσο στις διπλές εκλογές του 2012, όσο και του 2015 καθώς και τον Ιούλιο του 2019. Το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε ορίσει ως αναπληρωτή Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που μπήκε στη Βουλή το 2019, Άγγελος Συρίγος αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Από το 2002 διδάσκει διεθνές δίκαιο και εξωτερική πολιτική με ειδίκευση στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (1999-2002), ενώ έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Απρίλιος 2015).Είχε γράψει και βιβλίο με τίτλο  «Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό Ζήτημα». Το 2017 είχε δεχθεί επίθεση στο Πάντειο όπου και οδηγήθηκε με σοβαρούς τραυματισμούς στο νοσοκομείο. Την επίθεση είχαν καταδικάσει άνθρωποι από διάφορους πολιτικούς χώρους καθώς και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάρτηση του πρωθυπουργού με ευχές για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά

Ευχές για ταχεία ανάρρωση και ασφαλή επιστροφή στα καθήκοντά της εξέφρασαν με τη σειρά τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης.
Kyriakos Mitsotakis, Emmanouel Macron, Ellada, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική συμφωνία με τη Γαλλία για φρεγάτες και αμυντική συνεργασία

Ως ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει ότι στόχος είναι η στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών.