ΓΔ: 902.18 0.01% Τζίρος: 22.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:07:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koumoutsakos, metanasteutiko, prosfyges
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Γ. Κουμουτσάκος: 4.160 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν εν μέσω πανδημίας

Κατά την διαδικασία ανάληψης καθηκόντων από την Σ. Βούλτεψη, ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης σημείωσε πως η ένταξη αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος ευχήθηκε στη νέα υφυπουργό Ένταξης, Σοφία Βούλτεψη «μια επιτυχημένη θητεία σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, αυτόν της ένταξης, που είναι καίριας σημασίας για την ελληνική κοινωνία, τις αρχές και τη συνοχή της».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τα πράγματα στο μεταναστευτικό έχουν σαφώς αλλάξει θετικά» και πρόσθεσε πως «παρά την τουρκική επιθετικότητα και δηλητηριώδη προπαγάνδα, καταφέραμε να βελτιώσουμε θεαματικά τη διεθνή εικόνα και βαρύτητα της χώρας στην Ευρώπη, με γνώση, πρωτοβουλίες, δράσεις, συμμαχίες και κυρίως ξεκάθαρες θέσεις -και αυτό είναι μια παρακαταθήκη όσον αφορά στο υπό διαπραγμάτευση ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που οφείλει να θεμελιώνεται στην αρχή της έμπρακτης, ουσιαστικής αλληλεγγύης».

Σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις παιδιών και οικογενειών επισήμανε ότι 4.160 άτομα μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης «παρά τα πρακτικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία». Επιπλέον, εξέφρασε την ευχή να αξιοποιηθεί η πρόσφατη ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) , όπου «η συμμετοχή μας υπήρξε επιτυχία που εξασφαλίστηκε με πολύ σιωπηλή δουλειά παρά την αρχικά λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας που τελικά κάμφθηκε».

Η νέα υφυπουργός Ένταξης επισήμανε ότι «με τόλμη, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα θα κερδίσουμε αυτό το δύσκολο στοίχημα» και υπογράμμισε ότι «σε αυτό το υπουργείο αυτό το χρόνο της κρίσης που η Ελλάδα αντιμετώπισε τόσα χτυπήματα, συγχρόνως τον κορονοϊό, εθνικές απειλές και το μεταναστευτικό, έγινε μια κρυφή δουλειά», καθώς και ότι «σταθήκαμε όρθιοι χάρη στη δουλειά του Νότη και του Γιώργου, γιατί δεν φάνηκαν περαιτέρω συνέπειες πάνω σε μια στιγμή, που κρινόταν η υγεία του λαού και η εθνική ασφάλεια της χώρας».

Η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πολύ στενή συνεργασία αυτού του υπουργείου με την κοινοβουλευτική ομάδα» και με την ίδια, μέσα από τις θητείες της στο προεδρείο Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής.

«Σε αυτό το έργο έρχομαι να συμβάλω με τις μικρές δυνάμεις μου και την εμπειρία που έχω αποκτήσει ως αναπληρώτρια τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής όταν η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση και ως τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης», παρατήρησε η κ. Βούλτεψη. Απευθυνόμενη στον Γ. Κουμουτσάκο τόνισε ότι «ανέλαβε τα καθήκοντά του σε πολύ δύσκολη και περιπλεγμένη περίοδο».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εξήρε «την πολύτιμη προσφορά του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος «υπηρέτησε με συνέπεια τα δύσκολα καθήκοντά του [και] υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης και άξιος συμπαραστάτης στις καλές και τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε μαζί». Συνέχισε λέγοντας ότι «η εμπειρία του στα ζητήματα μετανάστευσης αλλά και ευρωπαϊκών θεμάτων αποτέλεσε οδηγό στα πρώτα βήματα του υπουργείου, αλλά και εφόδιο στη μέχρι στιγμής πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου υπό το συντονισμό του Γιώργου Κουμουτσάκου δημιουργήθηκε ισχυρό μέτωπο των χωρών πρώτης υποδοχής».

Καλωσορίζοντας την κ. Βούλτεψη στο υπουργείο, «η οποία γνωρίζει καλά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης», ο Νότης Μηταράκης, υπογράμμισε ότι η ένταξη αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης «κάτι που επανεπιβεβαιώνει και ο πρωθυπουργός με τη δημιουργία σχετικής θέσης υφυπουργού». Επίσης, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «η ένταξη όσων πλέον αποδεδειγμένα δικαιούνται διεθνούς προστασίας, προλαμβάνει προβλήματα που επιβαρύνουν την κοινωνία και τους επιτρέπει να συμβάλουν στη χώρα που πλέον τους φιλοξενεί».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitarakis, metanasteytiko, prosfigiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Διαψεύδει νέα δημοσιεύματα για παράνομες επαναπροωθήσεις

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα, αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού συμμετείχαν σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ γίνεται αναφορά και σε εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε αντίστοιχα περιστατικά σε Κροατία και Ρουμανία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Παράνομες ροές μεταναστών πρέπει να αποτραπούν

«Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Αμφότερα τα αντιλαμβανόμαστε ως μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριογραμμή που πρέπει να διαφυλαχθεί», δήλωσε ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου.
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Αυστηρή αλλά δίκαιη η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως το ισοζύγιο αναχωρήσεων-αφίξεων των μεταναστών είναι πλέον θετικό ενώ στο επτάμηνο 7.114 άτομα έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα και έχουν υπάρξει 4.176 αφίξεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Έτοιμο για όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει το ΚΥΤ της Μόριας τους επόμενους μήνες

Με αφορμή τη λειτουργία της νέας υγειονομικής μονάδας του ΚΥΤ Μόριας, ο κ. Μηταράκης δήλωσε, πως «η νέα μονάδα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει το ΚΥΤ της Μόριας».