ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
panagiotopoulos-ethniki amyna
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ν. Παναγιωτόπουλος: Προχωράει η υλοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέψευσε την είδηση πως η χώρα μας θα προμηθευτεί το οπλικό σύστημα ΑΝ/TWQ-1 «AVENGER» καθώς δεν μπορεί να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τρέχουν οι διαδικασίες για την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος που απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υφίστανται ήδη εγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση αντίστοιχων εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, τα επιμέρους στοιχεία των οποίων φέρουν διαβάθμιση "ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ"».  

Απαντώντας ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «ο αναφερόμενος σε δημοσίευση του διαδικτύου διαγωνισμός δεν αποτελεί διαγωνισμό για προμήθεια αμυντικού υλικού, καθότι τα εν λόγω υλικά αφορούν μη στρατιωτικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 36 και 37  ήτοι κάνοντας χρήση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος "ΕΣΗΔΗΣ"»

Επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Προμήθεια στρατιωτικών οχημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων ("drones")», που αφορά «στην προμήθεια από τη χώρα μας των αποσυρόμενων οχημάτων του συστήματος "Avenger Air Defence System", του αμερικάνικου στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα διαδικτύου, της 23ης Νοεμβρίου 2020».

Στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε πως το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα (ΓΑΣ/Ε) ενημερώνει το ΥΠΕΘΑ για όλες τις περιπτώσεις διαθεσιμότητας μη επιχειρησιακά αναγκαίου εξοπλισμού των ΗΠΑ, προς εκδήλωση ενδιαφέροντος μας. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση αναφορικά με την απόσυρση του Α/Α οπλικού συστήματος ΑΝ/TWQ-1 «AVENGER» από τον Αμερικανικό Στρατό.

Επίσης πως σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω οπλικό σύστημα δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετικά με την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, αλλά και την παροχή αντιαεροπορικής άμυνας στις μονάδες της. 

Τέλος, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει σχεδιάσει την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αντιαεροπορικού Πυροβολικού με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά συνεκτιμώντας τα επιχειρησιακά και οικονομικά δεδομένα.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Επειδή με το νομοσχέδιο αυτό διευρύνονται τα όρια της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάχθηκαν και ψηφίστηκαν, τροπολογίες για τον Εθνικό Συντονιστή Μεταναστευτικού/Προσφυγικού, για θέματα ιατρών ΠΡΟΚΕΚΑ, Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και ενστάσεων Κτηματογράφησης.