ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 320.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Κωστής Χατζηδάκης

Χατζηδάκης: «Η χρήση ποδηλάτου ανήκει στις βασικές πολιτικές μας»

«Το ποδήλατο είναι στις βασικές πολιτικές του ΥΠΕΝ και βαθύ προσωπικό μου 'πιστεύω», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στην ημερίδα διαβούλευσης για το ποδήλατο στην Ελλάδα, που διοργάνωσε το ΥΠΕΝ.

Τη σπουδαιότητα της χρήσης του ποδηλάτου υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας την ημερίδα διαβούλευσης για το ποδήλατο στην Ελλάδα, που διοργάνωσε το ΥΠΕΝ.

«Το ποδήλατο δεν είναι μια πολιτική που γίνεται για λόγους επικοινωνιακούς από την κυβέρνηση. Δεν είναι μια πολιτική που γίνεται για λόγους πολιτικής ορθότητας. Είναι μια πολιτική που μας αφορά ως ανθρώπους και ως πολίτες. Αφορά την ποιότητα της ζωής μας. Αφορά το περιβάλλον. Αφορά την υγεία μας. Το ποδήλατο και οι ποδηλατόδρομοι είναι στις βασικές πολιτικές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βαθύ προσωπικό μου 'πιστεύω'», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η σημερινή ημερίδα διαβούλευσης πραγματοποιήθηκε ενόψει της εκπόνησης από το ΥΠΕΝ της «Εθνικής Στρατηγικής για το ποδήλατο στην Ελλάδα», προετοιμάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, και υποστηρίχθηκε επιστημονικά από τη Μονάδα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στόχος είναι, μέσα από έναν ευρύ και εποικοδομητικό διάλογο, να καταγραφούν οι απόψεις για την προώθηση των ποδηλατοδρόμων στον αστικό χώρο.

Τα πέντε βασικά ερωτήματα για το ποδήλατο

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του διαλόγου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το ποδήλατο, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης έθεσε πέντε βασικά ερωτήματα:

«Πρώτο ερώτημα: Γιατί απαιτείται η προώθηση του ποδηλάτου τόσο ως μέσου μετακίνησης όσο και ως μέσου αναψυχής; Να το κάνουμε γνωστό στον κόσμο. Να το καταγράψουμε στις μελέτες μας και στη στρατηγική μας και να το επικοινωνήσουμε.

Δεύτερο ερώτημα: Πώς θα προωθηθεί η χρήση του ποδηλάτου σε επίπεδο ασφαλών και φιλικών υποδομών στις πόλεις και την ύπαιθρο; Μιλάω για τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, την επίσπευση εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, τη διόρθωση της νομοθεσίας όπου απαιτείται.

Τρίτο ερώτημα: Πού θα εξασφαλίζονται υποδομές κίνησης και στάθμευσης για τα ποδήλατα; Στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού.

Τέταρτο ερώτημα: Πώς θα εγκαθίστανται συστήματα κοινοχρήστων ποδηλάτων; Όπως συμβαίνει και το έχω δει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις.

Και πέμπτο ερώτημα: Πώς μπορεί το ποδήλατο να ενσωματωθεί στις εμπορευματικές μεταφορές μικρού μήκους; Να το δούμε κι αυτό. Διότι ή θα δούμε το πράγμα σφαιρικά ή αλλιώς θα αρκεστούμε σε ένα μιμητισμό, ο οποίος δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι η φιλοδοξία μας σε αυτή τη φάση».

Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΝ υπογράμμισε ότι το Υπουργείο προχωρεί με τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, των οποίων ο τρίτος πυλώνας, εκτός από τη δημόσια συγκοινωνία και το περπάτημα, είναι το ποδήλατο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Στρατηγικός δεσμός Ελλάδας - ΗΠΑ και συμφωνίες Chevron

Ο Υπουργός Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε πως οι δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ επιβεβαιώνουν τη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία, αναφέρθηκε στις νέες συμβάσεις Chevron-HELLENIQ ENERGY και τόνισε τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην ενέργεια.
Ακίνητα στην Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά αλλαγή στον πρωτογενή συντελεστή ενέργειας στον ΚΕΝΑΚ

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά μείωση του συντελεστή ηλεκτρικής ενέργειας στον ΚΕΝΑΚ ώστε η αντικατάσταση λεβήτων με αντλίες θερμότητας να οδηγεί σε ουσιαστική αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.
Μπουλντόζα σε χώρο αποβλήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεντρική Μακεδονία: Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός αποβλήτων, προχωρούν νέες μονάδες

Εγκρίθηκε ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία, ανοίγοντας τον δρόμο για μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης στη δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Σύντομα ο φορέας για τη μελέτη της διασύνδεσης με Κύπρο

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γνωστοποιηθεί ο φορέας για την επικαιροποίηση της μελέτης διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Παράλληλα συνεχίζονται τα σχέδια για διασυνδέσεις με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.
Μπουλντόζα σε χώρο αποβλήτων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία ΥΠΕΝ-ΟΤΑ για προώθηση ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, επισκέφθηκε τη ΜΕΑ Σκάλας Λακωνίας στις 7 Φεβρουαρίου, μαζί με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, τονίζοντας τη σημαντική πρόοδο στη διαχείριση απορριμμάτων στην περιοχή.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με τον Κάθετο Διάδρομο

Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, σύμφωνα με τον Υπ. Ενέργειας κ. Παπασταύρου, αναβαθμίζοντας τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.