ΓΔ: 898.96 0.86% Τζίρος: 50.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στη Βουλή αύριο η σύμβαση για την απόκτηση των αεροσκαφών Rafale

Η σύμβαση αφορά στην απόκτηση συνολικά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με έξι εξ αυτών να είναι καινούργια ενώ 12 μεταχειρισμένα και το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισ.

Αύριο, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, έρχεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας για την προμήθεια των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale.
 
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» περιλαμβάνει πέντε άρθρα. Τα κυριότερα εξ αυτών, περιλαμβάνουν το σχέδιο σύμβασης προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale», το σχέδιο σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης των μαχητικών καθώς και τη σύμβαση προμήθειας και εν συνεχεία υποστήριξης εξοπλισμού (όπλων) των γαλλικών αεροσκαφών.
 
Η σύμβαση αφορά στην απόκτηση συνολικά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Έξι εξ αυτών θα είναι καινούργια ενώ 12 μεταχειρισμένα. Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.
 
Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες. Ακολούθως, οι συμβάσεις θα περάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Το «παρών» στην Ολομέλεια θα δώσουν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Γεώργιος Μπλιούμης.
 
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ψήφισης της σύμβασης καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός 'Αμυνας Φλοράνς Παρλί για τις οριστικές υπογραφές της συμφωνίας.


 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Επειδή με το νομοσχέδιο αυτό διευρύνονται τα όρια της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.
panagiotopoulos-ethniki amyna
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Προχωράει η υλοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέψευσε την είδηση πως η χώρα μας θα προμηθευτεί το οπλικό σύστημα ΑΝ/TWQ-1 «AVENGER» καθώς δεν μπορεί να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάχθηκαν και ψηφίστηκαν, τροπολογίες για τον Εθνικό Συντονιστή Μεταναστευτικού/Προσφυγικού, για θέματα ιατρών ΠΡΟΚΕΚΑ, Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και ενστάσεων Κτηματογράφησης.