ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Κυρ. Μητσοτάκης: Έως τον Μάρτιο η έναρξη των νέων διερευνητικών 

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πανδημία, τόνισε ότι είναι ορθή η απόφαση η Κομισιόν να συντονίζει τις αγορές εμβολίων για όλη την Ένωση.

Στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, τον τουρισμό, αλλά και για στις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο για τον περιορισμό της όσο και για το πρόγραμμα εμβολιασμών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο Reuters.

Αναφορικά με τις διερευνητικές με την Τουρκία ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το πιθανότερο είναι πως θα ξεκινήσουν τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. 

«Αναμένω ότι θα ξεκινήσουν είτε στα τέλη Φεβρουαρίου είτε στις αρχές Μαρτίου. Αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Προσέθεσε ακόμη ότι «η Τουρκία θα πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά της και αυτό (σ.σ.: οι διερευνητικές) δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για να μη συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Για τον τουρισμό ανέφερε ότι «είμαι ρεαλιστής, όμως είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ' ό,τι πέρυσι. Πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι, όμως επισήμανε ότι η Βρετανία και το Ισραήλ δείχνουν τον δρόμο όσον αφορά την ταχύτητα των εμβολιαστικών εκστρατειών τους. «Ουσιαστικά εξαρτιόμαστε από τον ρυθμό του εμβολιασμού στις κύριες αγορές μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και, αν το 70% του ισραηλινού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σχετικά με την πανδημία ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι αυτή που διαχειρίζεται τις αγορές εμβολίων για την ΕΕ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι μικρές χώρες θα είχαν πρόβλημα στο να κλείσουν, μόνες τους, συμφωνίες. 

«Σας λέω ότι ως μικρή χώρα δεν επιθυμώ να έχουμε διαπραγματεύσεις μόνοι μας με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Είμαι ευτυχής που η Ευρώπη έχει κεντρικό συντονισμό. Υπάρχουν περιπλοκές αλλά δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα», δήλωσε. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, ακόμη, την ικανοποίησή του για τη συνολική αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι τουρίστες προτιμούν την Ελλάδα και την Κύπρο επειδή κέρδισαν το στοίχημα του κορονοϊού

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις κινήσεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εθνικές προκλήσεις, βασιζόμενες πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και στους αδιάρρηκτους δεσμούς τους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ποιους τουρίστες θα δεχθεί η Ελλάδα, πότε ανοίγουν τα χερσαία σύνορα

O Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην Bild, τόνισε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει την τουριστική δραστηριότητα για τις χώρες που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με αυτήν.