ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην αντεπίθεση ο Τσίπρας για την εξαίρεση Πολλάκη - Τζανακόπουλου

Με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση εξαίρεσης Πολάκη και Τζανακόπουλου «παράνομη» και τον κάλεσε να διαφυλάξει και τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η πολιτική κόντρα μετά τη χθεσινή απόφαση εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την ειδική επιτροπή για την προκαταρκτική εξέταση του σκανδάλου Novartis. Σε επιστολή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, κάνει λόγο για «παράνομη κίνηση που διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής» και «νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας» και τον κάλεσε να λειτουργήσει «ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας», και να μεριμνήσει «για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής. Από την πλευρά το ο κ. Τασούλας «σήκωσε το γάντι» και απάντησε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι σκοπεύει να απαντήσει μόνο στα νομικά και πολιτικά ζητήματα που θέτει η επιστολή που έλαβε ξεκαθαρίζοντας όμως οτι θα εφαρμοστούν οι κανόνες της Βουλής και δε θα επιτρέψει να υπάρξουν «παρακμιακά φαινόμενα» αναφερόμενος στην πρόθεση του Πολάκη να μην αποχωρήσει από την Επιτροπή.

 

Στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει ότι επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019 «με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός». Όπως τονίζει η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της «είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής». Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι εκ του Κανονισμού ανήκει στην ευθύνη του Προέδρου να διασφαλίζει την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνά ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ' υπέρβαση της εξουσίας τους.

Χαρακτήρισε δε προσχηματική και αβάσιμη την επίκληση σε παλαιότερη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών «δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής».

Βάναυση στέρηση των δικαιωμάτων των βουλευτών που εξαιρέθηκαν χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση και υπογραμμίζει οτι «με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας. Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων». και καλέι τον κ. Τασούλα να  διαισθανθεί την ευθύνη του και να λειτουργήσει «ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας», αποκαθιστώντας την Κοινοβουλευτική τάξη. 

Αυστηρή απάντηση Τασούλα

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Τασούλας δήλωσε οτι δε θα δεχτεί «τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες, ύβρεις, απειλές και ακτιβισμούς» από τον κ. Πολάκη υπογραμμίζοντας οτι «τα θέματα αυτά θα λυθούν θεσμικά, με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας κι όχι με τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες, ύβρεις, απειλές και ακτιβισμούς» τονίζοντας οτι δε θα επιτρέψει «να συμβούν παρακμιακά φαινόμενα» αναφερόμενος στην πρόθεση του κ Πολάκη να μην αποχωρήσει από την επιτροπή. Συνέχισε λέγοντας οτι θα απαντήσει με επιστολή στα «νομικά και στα πολιτικά ζητήματα που θέτει» ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προσθέτοντας ωστόσο ότι «στην Βουλή υπάρχει ο κανόνας της πλειοψηφίας» και οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Novartis: Δεν γίνεται στις ΗΠΑ να είναι σκάνδαλο και στην Ελλάδα σκευωρία

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis. «Η προανακριτική - παρωδία ωστόσο που έστησαν μήπως και πείσουν τους πολίτες για αυτό, κατέληξε σε φιάσκο».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίπτει το σκεπτικό Τσίπρα ο Τασούλας σε επιστολή του

Δε δέχεται το σκεπτικό που είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας για την εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis.
Αλέξης Τσίπρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Το αποτυχημένο lockdown οδήγησε στην κατάρρευση του ΕΣΥ

«Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι γνωστές, όπως γνωστή σε όλους είναι και η ηρωική προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να κρατήσουν όρθιο το σύστημα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδη

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η υπουργός Πολιτισμού, κα Μενδώνη είναι απόλυτα επιτυχημένη στο έργο της, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι πρέπει να απομακρυνθεί.