ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα

Το 2020 οι χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. ευρώ, με το 44% να κατευθύνονται σε δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ο πρωθυπουργός σημείωσε πως έχει αλλάξει το διεθνές προφίλ της χώρας με διεθνείς επενδυτές και δανειστές να πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη προοπτική της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την επιτυχή έκδοση ομολόγων 30ετους διάρκειας.

Μιλώντας σε διαδικτυακή τελετή υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 875 εκατ. ευρώ, που αφορά την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης», ο. κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «καθώς βλέπουμε το τέλος της πανδημίας με την αύξηση των εμβολιασμών, είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Σημείωσε ότι οι δύο τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, δηλαδή η ενεργειακή απόδοση και η υποστήριξη βιώσιμων επενδύσεων στους Δήμους, εντάσσονται στο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που υπέβαλε η Ελλάδα με πολύ θετική ανταπόκριση από την ΕΕ ενώ υπογράμμισε πως θα υπάρξουν ευκαιρίες και περαιτέρω συνεργασία με την ΕΤΕπ.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, συνεχάρη την κυβέρνηση για τα επιτεύγματα που υπογραμμίζονται, όπως είπε, από την επιτυχή έκδοση του ομολόγου. Σημείωσε πως το 2020 η ΕΤΕπ κατέγραψε ρεκόρ χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας (άνω των 2,8 δισ. ευρώ) το 44% των οποίων κατευθύνονται σε δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Αναφερόμενος στις συμβάσεις που υπεγράφησαν σήμερα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επισήμανε πως το ύψος της χρηματοδότησης αντανακλά το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και το όραμα της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" θα υποστηρίξει επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οδική ασφάλεια, διαχείριση νερού κ.ά. ενώ το Ηλέκτρα θα μειώσει την ενεργειακή δαπάνη και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με ενεργειακές επενδύσεις σε σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως οι δύο νέες συμβάσεις θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση εκατοντάδων τοπικών έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως η συνεργασία της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναδεικνύει τον αναπτυξιακό ρόλο του τελευταίου ειδικά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδος και του υπουργού Οικονομικών να βγει η χώρα στις αγορές με ομόλογο 30 ετών, που πιστοποίησε την απόλυτη  επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές, συνδυάζεται μία ημέρα μετά με το καλό  νέο της υπογραφής αυτών των συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα  Επενδύσεων, της οποίας τον Πρόεδρο, κ. Werner Hoyer, ευχαριστώ ιδιαίτερα.  Με τις συμβάσεις αυτές θα προστεθούν αναγκαίοι πόροι στην ελληνική  οικονομία για έργα τοπικά και φιλοπεριβαλλοντικά, έργα τα οποία θα  ξαναβάλουν μπρος την ελληνική οικονομία τώρα που εξερχόμαστε, μέσω των  εμβολίων, από την περίοδο του Covid» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής και εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αναβάθμιση 600.000 κτιρίων δημόσιων και ιδιωτικών τα επόμενα χρόνια, που θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%.

Για μεγάλη ευκαιρία προκειμένου οι Δήμοι να υλοποιήσουν δράσεις προς όφελος των πολιτών έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως η επιτυχής υλοποίηση των επενδύσεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των χρηματοδοτήσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Βελτιώνεται το επενδυτικό περιβάλλον, σημαντικός ο ρόλος του κράτους 

Καταλληλότερη για επενδύσεις σε σύγκριση με το παρελθόν είναι σήμερα η χώρα μας, όπως τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη του οργανισμού Young Presidents' Organization.