ΓΔ: 2006.24 -1.93% Τζίρος: 73.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:32
Φωτο: shutterstock

Άσκηση πραγματοποίησαν ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις στη Θράκη

Για ενίσχυση των δεσμών και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, έκανε λόγο ο υποδιοικητής της διοίκησης αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής, με αφορμή την πραγματοποίηση της άσκησης.

Άσκηση πραγματοποίησαν μονάδες της ΧXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο Σύνταγμα Ιππικού - Έφεσος» και μονάδες της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας της διοίκησης αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής, με την ονομασία «Θρακική συνεργασία - 21» στο πεδίο ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η άσκηση έλαβε χώρα από την Πέμπτη 11 έως και την Παρασκευή 19 Μαρτίου, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ.

Η «Θρακική συνεργασία - 21» διεξήχθη με χρήση συστημάτων εξομοίωσης τακτικών εμπλοκών και περιέλαβε εκπαίδευση σε θέματα τακτικής και ελέγχου - διοίκησης πυρός με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων διοικητικής μέριμνας.

Ο αρχηγός ΓΕΣ, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε τη σημασία του υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί το προσωπικό για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της άσκησης.

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της διοίκησης αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής τόνισε την αφοσίωση των ΗΠΑ «στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών».

«Διμερείς ασκήσεις όπως αυτές», είπε, «μας βοηθούν να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους στον τομέα της περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας».

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο γενικός επιθεωρητής Στρατού - διοικητής δόγματος και εκπαίδευσης αντιστράτηγος 'Αγγελος Ιλαρίδης, ο διοικητής 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος, 'Αγγελος Χουδελούδης και από αμερικανικής πλευράς η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, ο υποδιοικητής της διοίκησης αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής Major General, Τζο Τζάραντ καθώς και ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Colonel Ρόμπερτ, Ριντ 'Αντερσον. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκη Κεραμέως στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Η 13ωρη εργασία προβλέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση, έως 37 ημέρες

Η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι η 13ωρη εργασία δεν αποτελεί γενικό κανόνα, αλλά προβλέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση, έως 37 ημέρες τον χρόνο, με αυξημένες αποδοχές και συναίνεση εργαζομένου.
Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων τα τελευταία 6 χρόνια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη Βουλή ότι η Ελλάδα υπερασπίστηκε με συνέπεια τα εθνικά της συμφέροντα τα τελευταία έξι χρόνια, προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Νικήτας Κακλαμάνης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακλαμάνης: Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας - Ιαπωνίας σε όλους τους τομείς

Ο Νικήτας Κακλαμάνης συναντήθηκε με τον Ιάπωνα Πρέσβη Ito Koichi, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο σχέσεων Ελλάδας–Ιαπωνίας και συζητώντας συνεργασίες σε ναυτιλία, ενέργεια και τουρισμό.
Σαντορίνη θάλασσα βράχια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΕΟΤ ενισχύει τη θέση της Ελλάδας σε Ιταλία και Βαλτικές αγορές τουρισμού

Ο ΕΟΤ συμμετείχε σε εκθέσεις σε Ιταλία και Βαλτικές χώρες, προβάλλοντας το βιώσιμο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Ισχυρό ενδιαφέρον από tour operators και δημοσιογράφους για συνεργασίες.