ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Βουλή: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση για προανακριτική κατά του Ν. Παππά

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή στην προανακριτική κατά του Νίκου Παππά για τα αδικήματα της δωροληψίας και παράβασης καθήκοντος. Τι υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σε υψηλούς τόνους και με έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τη λήψη απόφασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, για τα αδικήματα της δωροληψίας και παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «είναι η παράταξη των δοσίλογων και των μαυραγοριτών». Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, που τόνισε ότι ο αρχηγός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένα να ξεκαθαρίσουν αν ταυτίζονται με τις ύβρεις του κ. Πολάκη, ο οποίος, όπως είπε, «στο παραμύθι του Αίσωπου ο χοίρος και το λιοντάρι, είδε τον εαυτό του ως χοίρο μέσα στις λάσπες και όχι ως λέοντα».

«Εμείς ούτε ύβρεις, ούτε απειλές δεχόμαστε. Εσείς είστε η παράταξη που έβλαψε περισσότερο τον τόπο και τη δημοκρατία στα τέσσερα χρόνια της άθλιας διακυβέρνησής σας» είπε ο κ. Πλεύρης.

«Γουρούνια είναι αυτοί που συμμετείχαν στα νιάτα τους σε πορείες της Χρυσής Αυγής και τώρα το παίζουν δημοκράτες» αντέδρασε ο κ. Πολάκης.

Στο σημείο αυτό ο προεδρεύων του Σώματος, Χαράλαμπος Αθανασίου, παρενέβη και κάλεσε τον κ. Πολάκη να ζητήσει να διαγραφούν οι χαρακτηρισμοί κατά της ΝΔ. Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα. «Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Πολάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αλήθειες και φεύγει» σχολίασε ο κ. Αθανασίου.

«Η ΝΔ ήταν αυτή που άμβλυνε τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου και πήρε τις σωστές αποφάσεις, έβαλε τη χώρα στην ΕΕ και διατήρησε ανέπαφες τις αρχές του Διαφωτισμού. Τα ηγετικά στελέχη της πολέμησαν για το κράτος δικαίου και σήμερα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τις κρίσεις. Πρέπει ο κ. Πολάκης και όσοι ταυτίζεστε με αυτόν να είστε προσεκτικοί όταν μιλάτε για αυτή την παράταξη», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου και ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι επίμαχες λέξεις.

«Αυτή η παράταξη είναι που μετά τον εμφύλιο σπαραγμό έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατία που έχουμε σήμερα. Περιμένουμε να πάρουν την ευθύνη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να μας απαντήσουν αν ταυτίζονται με τον κ. Πολάκη» αντέδρασε και ο κ. Πλεύρης.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης απέρριψε τους ισχυρισμούς του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, περί αναξιόπιστων μαρτύρων και αβάσιμες κατηγορίες, τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρίσκεται σε πανικό γιατί διαβλέπει ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε υπουργό του».

«Ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Τι προτείνετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Να κουκουλώσουμε το σκάνδαλο; Όχι δεν θα το κάνουμε. Οφείλουμε να ερευνήσουμε και να εξετάσουμε τα στοιχεία» τόνισε ο κ. Κελέτσης.

«Ως εθνική αντιπροσωπεία καλούμαστε να αποφασίσουμε για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό, το καθήκον μας, και με μοναδικό σύμβουλο τη συνείδησή μας και τις αξίες που έχει ο καθένας μας» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Μαρίνα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Υπογράμμισε πως «από την έως τώρα αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, ειδικά από την έγκληση και τα υπομνήματα του κ. Καλογρίτσα και τα ηλεκτρονικά μηνύματα, προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον επαρκείς ενδείξεις αναφορικά με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τα πραγματικά περιστατικά της δικογραφίας».

Το έργο της Επιτροπής, αφού συσταθεί, είπε η βουλευτής, είναι να εξετάσει, να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τα στοιχεία πάντα με θεσμικές εγγυήσεις και κυρίως με απόλυτο σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας, την ύπαρξη τυχόν ευθυνών. Τόνισε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά και για κανένα πρόσωπο στη συγκεκριμένη υπόθεση, Πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Διότι, έτσι λειτουργεί ένα Κράτος Δικαίου, γιατί έτσι μόνο υπηρετούμε τη Δημοκρατία».

Θλιβερή μέρα για το Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής κατά του Ν. Παππά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Όπως είπε, «η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αυτό που κάνει η "κακιασμένη δεξιά" του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα το έκανε ποτέ, παρά μόνο εάν είχε βασιμότητα νομικών ισχυρισμών». Πρόσθεσε δε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές «δεν ζητάτε να κριθεί πολιτικά (ο Ν. Παππάς), αλλά να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η κατηγορία κατά του πρώην υπουργού είναι στημένη και ζήτησε από την πλειοψηφία, «εάν έχετε ίχνος τσίπας επάνω σας, να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Καλογρίτσα, να φανεί που πήγαν τα εκατομμύρια, από την ώρα που έκανε απομείωση κεφαλαίου, τα οποία» - όπως είπε - «τα έβαλε στην τσέπη του και δεν τα έδωσε στην εφημερίδα Documento».

Σημείωσε επίσης, ότι τα επίμαχα 3 εκατ. ευρώ δεν θα επαρκούσαν για να αποκτηθεί τηλεοπτική άδεια από τον κ. Καλογρίτσα. Τέλος, υποστήριξε ότι η ΝΔ «έχει πάρει στην πλάτη της και έχει νομιμοποιήσει» την επιδίωξη Καλογρίτσα να μην επιστρέψει τα 3 εκατ. που πήρε από τους Άραβες: Του λέτε «εδώ είμαστε και θα σε βοηθήσουμε να μην γυρίσεις τα 3 εκατ. να τα κρατήσεις για σένα, με αντάλλαγμα να καταγγείλει τους πολιτικούς σας αντιπάλους» είπε ο κ. Ραγκούσης.

«Η σημερινή συζήτηση είναι μια προσπάθεια της ΝΔ να πλήξει τον κομματικό της αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, σημειώνοντας πως αυτή η υπόθεση για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά «είναι έωλη, αφού δεν έχουν κατατεθεί οι σχετικές μηνύσεις ώστε να οδηγηθεί ο εν λόγω στη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον κ. Βιλιάρδο, η κυβέρνηση «όφειλε να ανασύρει από την αδράνεια σοβαρές υποθέσεις, όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις εκτιμώμενου ύψους 300 δισ., που τεκμηριωμένα οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, όπως η υπόθεση της συγκάλυψης του σκανδάλου της Siemens ή της Novartis και της σκανδαλώδους διαχείρισης των ζητημάτων περί τα ΜΜΕ, με τη χαριστική για τους καναλάρχες καθυστέρηση-παράταση της καταβολής των οφειλόμενων για τις τηλεοπτικές άδειες». «Αυτές οι παραβλέψεις γίνονται ορατές και η ευθύνη κάθε επιλογής βαρύνει τους ίδιους τους βουλευτές, που λογοδοτούν στον λαό και όχι στον κομματάρχη τους» πρόσθεσε.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι σκόπιμα αποφεύγει να δρομολογήσει αιτήματα για εξεταστικές επιτροπές που έχει καταθέσει το κόμμα του, όπως αυτή για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από το επαίσχυντο PSI με ζημιές για τους Έλληνες περί τα 100 δισ. ευρώ ή για τις εγκληματικές παραλείψεις στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nea Dimokratia - ND
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Η "καρέκλα με κάθε τρόπο" είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είναι όμως εξοργιστικό, και ταυτόχρονα βαθιά υποκριτικό, να μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που διαχρονικά "καμαρώνει" για τον "αψύ Κρητικό" των αλλεπάλληλων απειλών.
businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Χατζηδάκης φέρνει στη Βουλή το... οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Οικονομικών καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την οικονομία στην Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και να υπάρξει μια αξιολόγηση για την οποία θα ενημερωθεί με ακρίβεια ο ελληνικός λαός.
Marinakis-Pavlos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Ο κ. Κασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ' επανάληψη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις δικαστικές εξελίξεις για την πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και στις αλλαγές που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα και έκανε λόγο για «νομικό τερατούργημα» του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πολιτικά παιχνίδια με την απόφαση για το Μάτι

«Μια απλή σύγκριση των διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και όσων νομοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει τον βαθμό υποκρισίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Μαρινάκης.