ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Αχτσιόγλου: Έωλες οι εξαγγελίες για τις 180.000 νέες θέσεις εργασίας

Το Σχέδιο Ανάκαμψης το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση.

Η μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, έχει οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο «λουκέτο» και  εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία υποστηρίζουν, σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν:

«Η σημερινή παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις για αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο προσέγγισης των χρηματοδοτικών πόρων, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζει καλά, προσχηματικές διαβουλεύσεις και απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει ξανά μια σειρά από βαρύγδουπους τίτλους, αλλά η ουσία του Σχεδίου Ανάκαμψης παραμένει άγνωστη στους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα εύηχα συνθήματα του κ. Μητσοτάκη, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν  το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησής του. Την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με συρρίκνωση των μισθών, τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε λίγους με παράλληλο περιορισμό κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών, κοινωνικών υπηρεσιών, του ασφαλιστικού, της Υγείας και της Παιδείας. Όσα δηλαδή έχουν ήδη προδιαγραφεί στην  έκθεση Πισσαρίδη.

Όσο για τις, έωλες έτσι κι αλλιώς, εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δημιουργία  180.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας, είναι προφανές, ακόμα και αν επαληθευθούν, ότι δεν αντιμετωπίζουν το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, τη στιγμή που οι άνεργοι είναι ήδη 1.150.000, πριν ακόμη λήξει το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται η απασχόληση να γυρίσει στο επίπεδο του 2019 μετά από 6 χρόνια. Ο πήχης μπαίνει πολύ χαμηλά, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων που έχει στη διάθεσή του για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού, ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί «γέφυρα» για την επόμενη μέρα, αποκρύπτει ότι θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορέσουν να διαβούν αυτή τη γέφυρα. Γιατί, η μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως νέους, στην ανεργία και την κοινωνία συνολικά στη φτωχοποίηση. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, στήριξης των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το κρίσιμο κενό στο οποίο συνειδητά η κυβέρνηση τους εγκλωβίζει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παππάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Να επιστρέψει η ΔΕΗ στο Δημόσιο, εθνικός επενδυτής ο ΕΦΚΑ

Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ με εθνικό επενδυτή τον ΕΦΚΑ, στηρίζοντας κατοίκους Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση και συναντήθηκε με τοπικούς φορείς.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Η συμμετοχή μου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιερή υποχρέωση, όχι αυτοκτονία

Η Ρένα Δούρου δήλωσε πως η συλλογικότητα και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάνω από το προσωπικό, υπερασπίστηκε τη συλλογική ηγεσία και επισήμανε τις προσπάθειες του κόμματος για τα κοινωνικά προβλήματα και τη στεγαστική κρίση.
Ηλεκτρονική απάτη προειδοποίηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα για την παγίδευση Κούλογλου με Pegasus ξεκινά η Εισαγγελία

Η Εισαγγελία ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για τη μήνυση του πρώην ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου σχετικά με παγίδευση του κινητού του με Pegasus όταν ήταν μέλος εξεταστικής επιτροπής ΕΚ. Στρέφεται κατά των υπευθύνων της εταιρείας.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα προστατεύσει η κυβέρνηση τους Ελληνορθόδοξους στη Συρία;

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Σ, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, ρωτούν την κυβέρνηση αν υπάρχει στρατηγική προστασίας των Ελληνορθόδοξων της Συρίας, ενώ ζητούν πρωτοβουλίες για την ασφάλεια μειονοτήτων εν μέσω νέου καθεστώτος στη χώρα.
Νίκος Παππάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: Εθνικός επενδυτής και προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία

Ο Ν. Παππάς παρουσίασε στο 7ο Olympia Forum τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία, ιδιωτικό χρέος, στέγαση και συνεργασίες, προτείνοντας μέτρα όπως 13η σύνταξη, μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη και μείωση φόρου στα καύσιμα.