ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ν. Μηταράκης: Απαραίτητη η αλληλεγγύη της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Την ανάγκη ελάφρυνσης του μεταναστευτικού για χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου.

Τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, τόνισε από την Κύπρο ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ έτσι ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος του μεταναστευτικού για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ευρισκόμενη, όπως και η Ελλάδα, στην πρώτη γραμμή των πιέσεων από την Ανατολή, αντιμετωπίζει κατά το τελευταίο διάστημα αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου της Ελλάδας και το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία, σε πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο. Συνεργασία για την εξεύρεση ικανών λύσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου και απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Μετά το πέρας συνάντησης που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου, με τον Κύπριο ομόλογό του, αρμόδιο για τα ζητήματα προσφύγων και μεταναστών, Νίκο Νουρή, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του παράγοντα της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016 στο σύνολό της και χωρίς διακρίσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας πρώτης υποδοχής.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι:«Η συνεπακόλουθη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ως προς την καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών και την αποδοχή επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Αναγκαία συνθήκη είναι, επίσης, η επίτευξη της απαραίτητης αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ώστε να ελαφρύνεται το μεγάλο βάρος που επωμίζονται οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Καθώς βρισκόμαστε στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι δύο χώρες υποστηρίζουμε ένα δίκαιο και ανθεκτικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα, με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών.

Και τα δύο αυτά στοιχεία, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης και την εξασφάλιση της απαραίτητης αλληλεγγύης, αναδείχθηκε με έμφαση από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα και τις χώρες μας, κατά την πρόσφατη Υπουργική Συνάντηση ως πέντε μεσογειακών κρατών-μελών πρώτης γραμμής στην Αθήνα.

Δεσμευθήκαμε να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα την από κοινού προβολή των θέσεων και των ανησυχιών μας. Ταυτόχρονα, οι "5"- οι MED5, υπογραμμίσαμε τη σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων μας, που αποτελούν ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς η ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης, και κατά συνέπεια οι μειωμένες αφίξεις, αποτελούν το μόνο εχέγγυο για την αποφυγή δευτερογενών ροών, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των αναγκαστικών απελάσεων και της αποφυγής κατάχρησης των συστημάτων ασύλου και εν τέλει της ανάγκης για την επίδειξη αλληλεγγύης.

Είμαι αισιόδοξος ότι, η αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουμε, Ελλάδα και Κύπρος, αποφέρει απτά αποτελέσματα προς όφελος των κοινωνιών μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

Φίλε Νίκο, σ' ευχαριστώ θερμά για όλη την συνεργασία που έχουμε. Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλασιάζεται ο χρόνος παραμονής των νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα

Έρχεται σύντομα νέο νομοσχέδιο. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τη νόμιμη μετανάστευση με όρους και κανόνες.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας μπαίνει το μεταναστευτικό πρόβλημα

Η ροή των παράτυπων αφίξεων αυξάνεται, και η Frontex μέτρησε περίπου 330.000 παράνομες αφίξεις στην ΕΕ το 2022. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία μόλις το 21% των αποφάσεων επαναπατρισμού που εκδόθηκαν το 2021 εφαρμόστηκαν πραγματικά.
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: 50 εκατ. σε περιφέρειες που πιέζονται από το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι έχουν τρεις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, και από τους 90.000 διαμένοντες σε 121 δομές, σήμερα οι διαμένοντες είναι 15.000 σε 33 δομές.