ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:24
Γιώργος Γεωργαντάς Βουλή
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Γεωργαντάς: Στα τέλη Μαΐου ξεκινάει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, αλλά και όλες οι ευπαθείς ομάδες και υψηλού και αυξημένου κινδύνου σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς

Μέχρι και εχθές είχαν πραγματοποιηθεί 2.169.000 εμβολιασμοί και σταθερά πλέον ξεπερνούν τον αριθμό των 55.000 ημερησίως, ίσως και λίγο περισσότερο ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ τόνισε ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματικών ομάδων που θα προτεραιοποιήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. 

«Ο προγραμματισμός λειτουργεί όπως πρέπει και είμαστε εντός του στόχου. Έτσι, μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, αλλά και όλες οι ευπαθείς ομάδες και υψηλού και αυξημένου κινδύνου. Μόνο οι ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι 900.000 πολίτες. Αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται οι υψηλού κινδύνου, οι οποίοι ανέρχονται στους 250.000», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί και το σύστημα αναπλήρωσης, ώστε όποιος έχει μπει στη σειρά για να εμβολιαστεί να μπορεί να επιλέξει τη δυνατότητα εάν υπάρξει κάποιο κενό να ενημερωθεί και να πάει να κάνει το εμβόλιο νωρίτερα. «Όποιος δεν ενημερώσει για την αδυναμία που έχει να πάει να εμβολιαστεί και τελικώς ακυρωθεί το ραντεβού, για ένα μήνα μένει εκτός συστήματος και δεν μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού» σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς για την περίπτωση που κάποιος χάσει τη σειρά του. 

Αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι συνολικά στη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό, είχε επηρεάσει ελάχιστα το ζήτημα που έχει προκύψει με τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. «Όταν το ποσοστό συμμετοχής στα άλλα εμβόλια ήταν στο 99%, στην AstraZeneca ήταν στο 97%. Είχαμε πολύ λίγες ακυρώσεις. Εγώ πιστεύω ότι και οι άνω των 60 ετών τελικώς θα προχωρήσουν  στους εμβολιασμούς. Άλλωστε, σε 346.000 εμβολιασμούς, μόνο ένα περιστατικό παρενεργειών έχει καταγραφεί», τόνισε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας Χάρισμπουργκ Πενσυλβανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ιλαρά στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ

Δύο ανεμβολίαστοι κάτοικοι του Λάνκαστερ στην Πενσιλβάνια πέθαναν από ιλαρά, οι πρώτοι θάνατοι εδώ και 35 χρόνια στην πολιτεία. Έχουν καταγραφεί 393 κρούσματα φέτος. Οι αρχές τονίζουν τη σοβαρότητα της νόσου και την αναγκαιότητα εμβολιασμού.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα: Πάνω από 3.500 κρούσματα, η χειρότερη επιδημία στο Κονγκό

Στη ΛΔ Κονγκό έχουν καταγραφεί πάνω από 3.500 κρούσματα Έμπολα μέσα σε λίγους μήνες, ξεπερνώντας την προηγούμενη φονική επιδημία, ενώ η ανατολική περιοχή της χώρας πλήττεται και από μακροχρόνιες συγκρούσεις.
Δικαστική σφύρα Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση Ράντου: Απόρριψη έφεσης ΕΕ για συμβόλαια εμβολίων COVID-19

Ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΕΕ εισηγήθηκε την απόρριψη της αναίρεσης της Επιτροπής για απόφαση που ζητά να δημοσιοποιηθούν πληροφορίες συμβολαίων εμβολίων COVID-19, κρίνοντας τη διαφάνεια ως δημόσιο συμφέρον.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Κίνδυνος μεγαλύτερης κρίσης από το 2014

Οι αμερικανικές αρχές υγείας προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό ίσως φτάσει ή ξεπεράσει το μέγεθος της κρίσης του 2014-2016 που κόστισε πάνω από 11.000 ζωές στη Δυτική Αφρική.
Φάρμακα και χάπια
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Εξετάζονται νέα εμβόλια και θεραπείες για τον ιό Έμπολα

Ο ΠΟΥ εξετάζει διαθέσιμα εμβόλια και φάρμακα για την επιδημία Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που έχει προκαλέσει 131 θανάτους, και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας.