ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Έκτακτη χρηματοδότηση εξασφάλισε η Ελλάδα για τα ασυνόδευτα παιδιά

Στο θέμα της στέγασης των ασυνόδευτων παιδιών, και την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Στους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί η χώρα μας να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των περίπου 5.000 ασυνόδευτων παιδιών αναφέρθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει το Υπουργείο κατά τον τελευταίο μήνα για την επίλυση του κρίσιμου προβλήματος στέγασης των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας εξασφάλισε έκτακτη χρηματοδότηση μέχρι τον Μάρτιο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών στα ξενοδοχεία και στους ξενώνες.

Πιο αναλυτικά, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

Διερεύνηση μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) της δυνατότητας μετακίνησης όσο το δυνατόν περισσότερων ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με την κυρία Μιχαηλίδου, το γραφείο της είναι σε σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με το ΕΚΚΑ και τις οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη συνοδεία των παιδιών από κέντρα κράτησης και καταυλισμούς σε χώρους φιλοξενίας προκειμένου να διευθετούνται άμεσα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Επιπλέον, η στενή συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υποδοχής έχει ως αποτέλεσμα την επίλυση κωλυμάτων που καθυστερούσαν τη διαδικασία τοποθέτησης και μεταφοράς ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας.

Αποστολή αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέχιση της έκτακτης χρηματοδότησης για τη λειτουργία των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Το αρχείο με τίτλο 'Strategic Plan For The Accommodation And Care Of Unaccompanied Minors' στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Οκτωβρίου. Το πλάνο περιλαμβάνει όλες τις πτυχές παιδικής προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, δομές φιλοξενίας-ξενώνες, ξενοδοχεία και safe zones σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας). Λόγω, αφενός της αυξημένης ροής υπηκόων τρίτων χωρών αλλά και του πρόχειρα μελετημένου από την προηγούμενη κυβέρνηση πλάνου σταδιακής παύσης λειτουργίας των ξενοδοχείων, περίπου 180 θέσεις έμειναν κενές σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Με αίτημα που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο ζήτησε τη συνέχιση της χρηματοδότησης προκειμένου οι θέσεις στα ξενοδοχεία να αντικατασταθούν σταδιακά από άλλες πιο κατάλληλες μορφές φιλοξενίας, όπως οι ξενώνες.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός, η Επιτροπή έκανε δεκτή τη συνέχιση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2020. H μετακίνηση ανηλίκων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης έχουν τοποθετηθεί 57 παιδιά.

Εντατικοποίηση της συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό την επιτάχυνση αξιοποίησης της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις μακροπρόθεσμης φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές.

Σχετικά με την ενέργεια αυτή, η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε δώσει έμφαση στη δημιουργία θέσεων σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Για την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές, η υφυπουργός έχει ξεκινήσει ενημέρωση των δημοτικών αρχών σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους σε επίπεδο δήμων. Ήδη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας 400 θέσεων στο νησί.

Διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου με σκοπό τη δημιουργία νέων δομών σε συνεργασία με ενδιαφερόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις με γνώση και εμπειρία σε θέματα παιδικής προστασίας.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεργάζεται με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου το δεύτερο να ανακαινίσει τέσσερα μικρά κτίρια τα οποία μέσω διαδικασίας διαγωνισμού ή ανάθεσης θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση. Οι ξενώνες που θα δημιουργηθούν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα κτίρια θα είναι έτοιμα προς χρήση πριν το τέλος του χρόνου.

Επιτάχυνση υλοποίησης του σχεδιασμού που υπάρχει για την προώθηση εναλλακτικών μορφών παιδικής προστασίας, όπως αυτή της αναδοχής.

Τέλος, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου για ενίσχυση της συνεργασία της Ελλάδας με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: «Τρέχει» η ενεργειακή αναβάθμιση 37 επαγγελματικών σχολών

H αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των επαγγελματικών σχολών της ΔΥΠΑ αποτελεί ένα από τα έργα στρατηγικής σημασίας, συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Το 2022 αυξήθηκαν πάνω από 12% οι μέσοι μηνιαίοι μισθοί

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι ο αριθμός των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 263.000 ενώ και το ποσοστό προσλήψεων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε στο 51,5%.
Xatzidais-myteka
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Θα δοθούν 1 δισ. για την κατάρτιση 700.000 ανέργων

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων υπογράμμισε ότι τα κονδύλια που υπάρχουν στη διάθεση της κυβέρνησης είναι τα περισσότερα όλων των εποχών, τονίζοντας ότι πρέπει να διατεθούν σωστά ώστε να έχουν αποτέλεσμα.
xatzidakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Μείωση των εισφορών με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι η ψηφιακή κάρτα είναι ένα πρωτοποριακό μέτρο ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα αποτελεί εγγύηση για το ωράριο και τις υπερωρίες τω εργαζομένων.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Τσακλόγλου: Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση των 250 ευρώ

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε ότι τουλάχιστον 2,3 εκατ. πολίτες θα λάβουν φέτος τα Χριστούγεννα έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Προχωράει ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος.
Chatzidakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Xατζηδάκης: Αναγκαία η γρήγορη δικαστική διερεύνηση των παρακολουθήσεων

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων αντιμετωπίστηκε οριστικά και «αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι αριθμοί».