ΓΔ: 925.83 0.17% Τζίρος: 68.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Γεννηματά: Απαραίτητο ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, ένα Green Deal

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ «είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης».

«Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Να κάνουμε πράξη την μεγάλη πρόκληση του μηδενισμού των αερίων του θερμοκηπίου στις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Ναι λοιπόν στην πράσινη μετάβαση. Δεν είναι όμως πολιτικά ουδέτερη», αναφέρει σε άρθρο της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Προσθέτει πώς το αύριο μετά την πανδημία πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους κι ότι αυτός είναι ο κεντρικός στόχος του Κινήματος Αλλαγής ως σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ενώ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αν δεν παρθούν έγκαιρα δραστικά μέτρα, που θα είναι χειρότερες από αυτές της πανδημίας.

«Ο τρόπος που θα γίνει, οι προτεραιότητες και τα μέσα, η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους στις νέες μορφές ενέργειας, ο βαθμός συμμετοχής της κοινωνίας και των φορέων της, και φυσικά η ύπαρξη προοπτικής για τις περιοχές που θίγονται (η δίκαιη μετάβαση), είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ιδεολογικοπολιτικούς προσανατολισμούς μας. Με τα πιστεύω μας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και την ενεργειακή δημοκρατία», σημειώνει η κ. Γεννηματά και τονίζει:

«Υπάρχουν δυο τρόποι που θα συμβεί. Είτε θα οδηγήσουμε εμείς τις εξελίξεις, είτε θα το κάνουν συντηρητικές δυνάμεις με τους δικούς τους όρους, που μας βρίσκουν αντίθετους.

Εμείς επιλέγουμε να ηγηθούμε και να οδηγήσουμε την μετάβαση ώστε να είναι δίκαιη, να αντιμετωπίζει τις ανισότητες, να μην αφήνει κανένα πίσω».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαιρετίζει τα θετικά νέα, τις αποφάσεις του Αμερικανού Πρόεδρου Μπάιντεν, που επανάφερε τις ΗΠΑ στην Κλιματική Συμφωνία των Παρισίων κι ανέλαβε νέα σημαντική δέσμευση, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα (22/4). «Πράγματι η «επιστροφή» της Αμερικής δημιουργεί μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσει η πράσινη ανάπτυξη. Ποιο είναι όμως το κλειδί για αυτή τη μετάβαση; Να σχεδιάσουμε με τον πολίτη στο επίκεντρο ένα περιβαλλοντικά φιλικό και κλιματικά προστατευτικό μοντέλο ανάπτυξης, με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους», σημειώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και υποστηρίζει πως η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, ταύτισε την πορεία του με τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Στο Κίνημα Αλλαγής, είμαστε οι πρώτοι, και οι μόνοι, που παρουσιάσαμε πριν περίπου δύο χρόνια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία απαλλαγμένη από το λιγνίτη. Στο «Ενεργειακό διαβατήριο για το μέλλον», έτσι είχαμε ονομάσει τότε το σχέδιο μας, αναφερθήκαμε εμείς μόνοι από όλα τα πολιτικά κόμματα, με θάρρος και γενναιότητα, στη μεταλιγνιτική Ελλάδα», υπογραμμίζει ενώ επισημαίνει συγκεκριμένες προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσε ώστε η πράσινη ανάπτυξη να έχει προστιθέμενη αξία στην χώρα μας, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιστολή που έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών για έναν ελληνικό κλιματικό νόμο. «Είναι σημαντικό ότι η πρόταση αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για την εκκίνηση σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Όλοι τελικά θα κριθούμε από την θέληση και την συμβολή μας για να υπάρξει αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής «είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης. Χάνοντας έτσι την τελευταία ίσως ευκαιρία που μας δίνεται για να κάνουμε μία διαφορετική αρχή» τονίζει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το ποια από τις δυο επιλογές θα επικρατήσει. Εμάς η πορεία μας είναι αταλάντευτη προς αυτή την κατεύθυνση, να σφυρηλατήσουμε μία καινούργια πράσινη αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η κυβέρνηση αποκρύπτει την ουσία της διευθέτησης του ωραρίου

Προφανώς, το «όραμα» της νεοσυντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα φθηνής  εργασίας, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, υποστήριξε ο κ. Κατρίνης
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η χώρα αρχίζει να βιώνει και πάλι τον κίνδυνο του πληθωρισμού

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από την κυβέρνηση τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να συγκρατηθούν οι τιμές αλλά και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να περιοριστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, ιδίως σε είδη πρώτης ανάγκης.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Το 2022 ο λογαριασμός της αύξησης των αντικειμενικών αξιών

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2022 οι πολίτες θα δουν αυξήσεις σε μια σειρά φόρων (20 στο σύνολο) που συνδέονται με τα ακίνητα» επεσήμανε ο κ. Κατρίνης.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Ζητούμενο οι επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για το πώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ευημερία μεταφέροντας τεχνογνωσία, υψηλή τεχνολογία και καινοτομία.