ΓΔ: 911.26 -0.38% Τζίρος: 15.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:48:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katrinis-kinal

M. Κατρίνης: Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί τα «κόκκινα» δάνεια

«Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο δεν μειώνεται το χρέος των πολιτών», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Την εκτίμηση ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αποτελεί καθαρό λογιστικό μέγεθος-λόγω πώλησης σε funds- και ότι το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» διογκώνεται, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή

«Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αλλά δεν μπορεί να εξαπατά τους πολίτες» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου ξεκινά σε 15 ημέρες χωρίς η κυβέρνηση να έχει συστήσει το φορέα απόκτησης ακινήτων για να μπορέσουν να μείνουν στο σπίτι τους (ως ενοικιαστές) οι αδύναμοι δανειολήπτες, με τις κατασχέσεις να ξεκινούν την 1η Ιουνίου και τους πλειστηριασμούς να ακολουθούν. 

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες και τα funds εκτιμούν ότι τα 5 επόμενα χρόνια, 250.000 ακίνητα θα αλλάξουν χέρια μέσω των πλειστηριασμών που θα διενεγηρθούν. «Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο όχι μόνο δεν μειώνεται το χρέος των πολιτών, αλλά αντίθετα αυξάνεται, με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς να είναι θέμα  ημερών» επισημαίνει ο κ. Κατρίνης 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής  αναφέρθηκε και στη διάψευση των προσδοκιών της κυβέρνησης σχετικά με την αποτελεσματικότητα των 2 προγραμμάτων ‘’Γέφυρα’’ για πολίτες και επιχειρήσεις. «Τα προγράμματα ‘’Γέφυρα΄’’ που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση ως αντίβαρο στην κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, στην πραγματικότητα απέτυχαν. Σε ότι αφορά στο ‘’Γέφυρα 1’’, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 512 εκατ. ευρώ τελικά φαίνεται ότι θα φτάσει κοντά ή λίγο πάνω από τα 180 εκατ. ευρώ για 75.000 δικαιούχους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενήμερους, τη στιγμή που πάνω από 1 εκατ. ακίνητα είναι συνδεδεμένα με ‘’κόκκινα δάνεια’’. 

Για το πρόγραμμα ‘’Γέφυρα 2’’ η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα συμπεριλάβει 120-150.000 δικαιούχους. Τελικά ως τις 9 Μαϊου είχαν γίνει μόλις 31.495 αιτήσεις και δόθηκε παράταση. Τα προγράμματα απέτυχαν γιατί έθεταν αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις 
και κυρίως στόχευαν να αποτρέψουν τη δημιουργία κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και όχι να στηρίξουν τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να σώσουν το σπίτι τους.’’» 
τόνισε ο κ. Κατρίνης

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνημα Αλλαγής, ΚΙΝΑΛ, Business Daily
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, την bad bank και το σχέδιο Ηρακλής από το ΚΙΝΑΛ

Την αναλυτική συζήτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Βουλή παρουσία της ΤτΕ, των τραπεζών και των εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων ζητούν 5 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας ο προϋπολογισμός 2021

Για να σωθεί η οικονομία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το να σωθούν οι άνθρωποι πρώτα. Αυτό η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται για αυτό και ο προϋπολογισμός της θα αποτύχει, εις βάρος των πολιτών» κατέληξε ο κ. Κατρίνης.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν ενισχύει τις παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Να τελειώνουμε με τον μύθο της «ψηφιακής διακυβέρνησης»

Η χώρα παρουσιάζει ψηφιακή υστέρηση, με ανεπάρκεια υποδομών και ευρυζωνικών δικτύων, με ένα πανάκριβο και αργό internet, σε απόκλιση από τους εταίρους μας στην ΕΕ, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.