ΓΔ: 910.63 -0.45% Τζίρος: 17.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:14:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Τουρκία, Κωνσταντινούπολη, Instabul
Φωτο: Shutterstock

Στροφή της Άγκυρας προς τη Δύση «βλέπουν» οι Τούρκοι αναλυτές

Αναδίπλωση από την επιθετική εξωτερική πολιτική για να αναθερμανθούν οι σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα επιχειρήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Τι είπαν επιφανείς Τούρκοι ομιλητές στο Φόρουμ των Δελφών.

Κινήσεις που οδηγούν στην αναθέρμανση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση προβλέπουν Τούρκοι αναλυτές, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της γειτονικής χώρας ωθούν τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εγκαταλείψει την επιθετική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σε μια σειρά από συζητήσεις Τούρκων αναλυτών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις για την πορεία τις χώρας, που ωστόσο συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι ο Ερντογάν πρόκειται να διεκδικήσει μια επιστροφή των σχέσεων με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην κανονικότητα.

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να αποσυνδεθεί από τη Δύση συγκρούστηκε με την πραγματικότητα. Η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση και η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ- αυτοί είναι οι παράγοντες που στέκονται ως εμπόδιο στη "ρομαντική" ιστορία που θέλει την Τουρκία να κινείται αυτόνομα», τονίζει ο Sinan Ülgen, πρόεδρος του Center for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM).

«Βλέπω τώρα την Τουρκία να κάνει βήματα ώστε να επανασυνδεθεί με τη Δύση και ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια σε αυτήν την κατεύθυνση. Η ρητορική της Ευρώπης προς την Τουρκία έχει αλλάξει. Ωστόσο, η δεκαετής διεκδικητική εξωτερική πολιτική έχει αφήσει τα σημάδια της. Η Τουρκία θα πρέπει να πραγματοποιήσει πιο συγκεκριμένα βήματα για να πετύχει την εξομάλυνση των σχέσεων», προσθέτει ο ίδιος.

 Ο Soner Cagaptay, Director, Turkish Research Program του Washington Institute for Near East Policy, τονίζει ότι «η Τουρκία δεν θα μπορέσει ποτέ να απομακρυνθεί από τη Δύση. Η Ευρώπη είναι η κύρια πηγή επενδύσεων στην Τουρκία. Μπορεί να ασχολείται η Τουρκία με την Κίνα, τη Ρωσία και τις αραβικές χώρες, αλλά καμία από αυτές τις χώρες δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικός οικονομικός εταίρος που θα ανταγωνίζεται την Ευρώπη».

Αν και υπάρχει σύμπλευση των αναλυτών στο ότι θα αλλάξει διπλωματική στρατηγική ο Ερντογάν, οι περισσότεροι, επίσης, τονίζουν ότι η ιδέα της μεγάλης Τουρκίας που επανέφερε στην πολιτική σκηνή της χώρας θα μείνει ως παρακαταθήκη για αρκετά χρόνια ακόμα. «Οι αλλαγές που ο Ερντογάν έχει εφαρμόσει ξυπνάνε μνήμες της Τουρκίας ως μεγάλη δύναμη και πιθανότατα θα παραμείνουν για πολλές δεκαετίες», υπογραμμίζει ο Cagaptay.

Επιπλέον, η προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θεωρείται πως θα έχει καθοριστική σημασία για την μελλοντική σχέση της χώρας με την Δύση.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων και Τούρκων επιθυμούν την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των δύο λαών, οι οποίες εντοπίζονται σε θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την έρευνα - δημοσκόπηση που διενήργησε η ΜRΒ, σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και παρουσιάστηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Επίσης, αναφέρεται πως από την έρευνα προέκυψε ότι οι Έλληνες και πολύ περισσότερο οι Τούρκοι είναι δύσπιστοι ως προς ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των διαφορών των δύο λαών. «Υπάρχει η αντίληψη στην Τουρκία ότι η Ελλάδα λαμβάνει άνευ όρων υποστήριξη από την Ευρώπη,» εξηγεί η Oya Yegen, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Sabancı. «Επίσης», προσθέτει, «σε όλα τα κόμματα της χώρας, οι περισσότεροι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα εις βάρος της Τουρκίας».

Η Evren Balta, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ozyegin, προσθέτει ότι «παρόλο που οι Τούρκοι πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι ισχυρότερη από οικονομική, πολιτική και πολιτιστική άποψη, υποστηρίζουν τον διάλογο περισσότερο από ό,τι οι Έλληνες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Δεν χρειάζονται μεσολαβητές στις συζητήσεις με την Ελλάδα

Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έσπασε ο πάγος» μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Αφήνουμε πίσω την ένταση»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Ο διάλογος με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν τα προβλήματα

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 17:05 μμ ώρα Ελλάδος.