ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα κενά ασφαλείας στο gov.gr μαρτυρούν κυβερνητική προχειρότητα

Για κενά ασφαλείας στο gov.gr κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Ψηφικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριο Κάτσης. Υποστηρίζει ότι το υπουργείο οφείλει να κλείσει τώρα την υπηρεσία επικύρωσης στα έγγραφα του gov.gr μέχρι να διορθώσει το σύστημα με ασφαλιστικές δικλείδες.

«Τα κενά ασφαλείας στο gov.gr μαρτυρούν κυβερνητική προχειρότητα και προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες», τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριο Κάτσης.

Στη δήλωσή του αναφέρει ότι «νέα υπόθεση με σοβαρό κενό ασφαλείας στο gov.gr που θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες που το χρησιμοποιούν εντόπισε η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ)», και εξηγεί ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να βρει με απλή αναζήτηση στο Google, υπερσύνδεσμο (URL) που εμφανίζει την υπεύθυνη δήλωση πολίτη που έχει εκδοθεί μέσω της πλατφόρμας, με όλα τα στοιχεία του, αρκεί να έχει βρει από κάποια πηγή ή εντελώς τυχαία τον κωδικό (hash key) που χρησιμοποιείται για την επικύρωση (validation) τέτοιων εγγράφων».

Ο κ. Κάτσης επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «είναι εκτεθειμένο, καθώς στην προσπάθειά του να παρουσιάσει έργο, νομοθετεί και ενεργεί με προχειρότητα που αφήνει έκθετους τους πολίτες στις ορέξεις κάθε κακόβουλου».

Κλείνοντας υποστηρίζει: «Το υπουργείο οφείλει να κλείσει τώρα την υπηρεσία επικύρωσης στα έγγραφα του gov.gr μέχρι να διορθώσει το σύστημα με ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε πλέον να γίνεται μόνο με απαίτηση login από συγκεκριμένο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το οποίο θα ήταν και ο μόνος που θα είχε τους κωδικούς (hash key), καθώς και με τη δημιουργία οργανωμένου προσωπικού αρχείου με ψηφιακά έγγραφα του πολίτη στα οποία θα μπορεί να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση σε συγκεκριμένα τρίτα πρόσωπα ή φορείς μετά από σχετική (αυτόματη) αίτησή τους στην πλατφόρμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκαλης: «Σκηνοθεσία» κυβέρνησης στη συνάντηση με αγρότες και αιτήματα

Ο Βασίλης Κόκκαλης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της απέναντι στους αγρότες, κατηγορώντας την για επικοινωνιακή σκηνοθεσία και απαξίωση των ουσιαστικών αιτημάτων τους. Υπογραμμίζει ότι η κοινωνία δεν πείθεται πια.
Σημαία Νέας Δημοκρατίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Η κατάθεση Κατσινοπούλου ανέδειξε χρόνιες παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγές της ΝΔ τόνισαν πως η κατάθεση Κατσινοπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή ΟΠΕΚΕΠΕ ανέδειξε διαχρονικά προβλήματα και ελλιπείς ελέγχους, τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ αντιμετώπισε αποτελεσματικά.
Βουλή ψήφιση νομοσχεδίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκαρά: Η κυβέρνηση ευθύνεται για αδιέξοδο στον διάλογο με αγρότες

Η Νατάσα Γκαρά, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε στο Meganews πως η κυβέρνηση ευθύνεται για το αδιέξοδο στον διάλογο με τους αγρότες, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσιο.
Βουλή ψήφιση νομοσχεδίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαμουλάκης: Πάνω από 100 ευρώ τα διόδια Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης καταγγέλλει εξωφρενικές αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού, τονίζοντας ότι περίπου το 50% του κόστους αφορά φόρους και καρτέλ, με αποτέλεσμα το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνεται ακόμη πιο ακριβό.